U Sloveniji od početka godine benzin skuplji 18 posto, a dizel 10 posto

Bez autora
May 11 2021

Iako cijene nafte posljednjih tjedana neprestano rastu, 95-oktanski benzin i dizel nisu išli u korak. U usporedbi sa sredinom ožujka, benzin je čak nešto jeftiniji u cijeloj zemlji, a cijene dizela nisu se značajno promijenile.

Na jesen je vlada odlučila u potpunosti liberalizirati cijene svih naftnih derivata. Regulirao je cijene od 2000. godine, a zatim je u ožujku 2016. najprije pustio cijene lož ulja i 98-oktanskog benzina, a u studenom iste godine cijene 95-oktanskog i dizelskog goriva na benzinskim crpkama na autocestama i brzim cestama. Prošle je godine objavio i cijene 95-oktana i dizelskog goriva, koje je tijekom epidemije covida-19 držao na jednom euru nekoliko mjeseci.

Izvan autocesta i brzih cesta, cijene oba motorna goriva prvo su porasle iznad jednog eura nakon puštanja, no onda je cijena benzina pala i zadržala se ispod jednog eura nekoliko tjedana. Ovu je granicu premašila sredinom prosinca.

Početkom godine cijene motornih goriva postupno su rasle postupnim rastom cijena nafte te su sredinom ožujka bile oko petine više nego liberalizacijom.

Nakon nešto izraženijeg pada cijena nafte sredinom trećeg mjeseca ove godine, kada su se cijene nafte u SAD-u približile 55 dolara za gotovo 159-litrenu barel, a nafte Brent 60 dolara, trend posljednjih tjedana, unatoč oscilacijama, pokazuje rast opet na oko 65 oz. blizu 69 dolara za barel.

Prema podacima s web stranice gorivo.si, litra 95-oktanskog benzina trenutno košta nešto manje od 1,18 eura po zemlji izvan autocesta i brzih cesta, a za dizel manje od 1,21 eura. Cijene dizela nisu se značajnije promijenile u odnosu na situaciju sredinom ožujka, dok su cijene 95-oktanskog benzina niže za cent.

S obzirom na situaciju na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu, 95-oktanski benzin u međuvremenu je i dalje skuplji za blizu 18 posto, a dizel za oko 10 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik