Veće akcize na plin

Bez autora
Apr 05 2010

Ukoliko nafta na svetskoj berzi i narednih dana nastavi da raste (a već juče je bila iznad 83 dolara za barel) uz porast kursa dolara gorivo bi ponovo krajem naredne nedelje moglo da poskupi, najmanje za oko dinar i tako opet dostigne svoj istorijski maksimum. Iako vest o poskupljenju za dinar na prvi pogled ne zvuči toliko strašno, problem je što država, odnosno radna grupa pri vladi zadužena za preispitivanje visine državnih zahvatanja (akcize i PDV u litri goriva) ništa nije uradila od poslednje korekcije cena da smanji ove dažbine, a samim tim i cenu benzina i dizela na pumpama. Da su se u međuvremenu nadležna ministarstva energetike, finansija i trgovine sastala i odlučili da za 10 dinara smanje akcize na benzine, dakle s sadašnjih 44,7 na oko 35 dinara po litri benzin „devedesetpetica bi danas bio jeftiniji oko 12 dinara. Istovremeno, privatnici predlažu da se za toliko, za koliko se smanji akciza na benzine, povećaju zahvatanja na tečnom naftnom gasu (TNG) koja sada iznose 15,23 dinara po kilogramu, ili oko 8,3 dinara po litru.

Veće akcize na plinUkoliko nafta na svetskoj berzi i narednih dana nastavi da raste (a već juče je bila iznad 83 dolara za barel) uz porast kursa dolara gorivo bi ponovo krajem naredne nedelje moglo da poskupi, najmanje za oko dinar i tako opet dostigne svoj istorijski maksimum, potvrdio je juče za „Politiku” Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Srbije.

Iako vest o poskupljenju za dinar na prvi pogled ne zvuči toliko strašno, problem je što država, odnosno radna grupa pri vladi zadužena za preispitivanje visine državnih zahvatanja (akcize i PDV u litri goriva) ništa nije uradila od poslednje korekcije cena da smanji ove dažbine, a samim tim i cenu benzina i dizela na pumpama, opominje Rakić.

Da su se u međuvremenu nadležna ministarstva energetike, finansija i trgovine sastala i odlučili da za 10 dinara smanje akcize na benzine, dakle s sadašnjih 44,7 na oko 35 dinara po litri benzin „devedesetpetica bi danas bio jeftiniji oko 12 dinara.

Istovremeno, privatnici predlažu da se za toliko, za koliko se smanji akciza na benzine, povećaju zahvatanja na tečnom naftnom gasu (TNG) koja sada iznose 15,23 dinara po kilogramu, ili oko 8,3 dinara po litru.

– Na taj način bi država ponovo stimulisala potrošnju benzina čiji je promet zbog enormno visoke cene u poslednjih godinu dana opaoza oko 40 odsto i time nastavila da puni budžet kao da se akciza na benzine nisu smanjivale – ističe Rakić.

TNG za kojim je inače tražnja skoro duplo veća nego kod benzina neznatno bi poskupeo, ali pošto je upola jeftiniji od litre benzina vozači koji ga toče ne bi osetili tu korekciju.

Priliv para po osnovu akciza od tečnog naftnog gasa mogao bi biti i veći kada bi se pooštrila kontrola prodaje ovog derivata i to tako što se akciza na TNG plaća samo kada se on toči „na pištolj” – dakle u rezervoare, ali ne i kada se kupuje u bocama za domaćinstva. Upravo taj prostor prodavci koriste da najveću količinu uvezenog i prodatog TNG prijave kao da su ga prodali u butan bocama i po tom osnovu ne plate državne dažbine.

Cena goriva bi, ističe Rakić, mogla biti još niža, za oko 20 dinara po litri ukoliko bi se vratile stare cene rafinerijske prerade nafte koje su NIS-u povećanje odlukom ministra energetike pre više od godinu dana i to sa 30 na oko 48,75 dinara, što opet plaćaju potrošači kroz svaku litru natočenog goriva.

Udruženje će, ističe Rakić, uputiti danas zvaničan dopis resornom ministru tražeći da se hitno izmeni Uredbe o cenama derivata što bi pomoglo da se cena goriva približi komšijskim, odnosno da bude niža.

Inicijativa je da se cena goriva u Srbiji ubuduće usklađuje s cenom derivata na Mediteranu i da cena po kojoj će NIS prometnicima u Srbiji (i po liberalizaciji tržište naredne godine) isporučivati derivate bude berzanska, odnosno u skladu s okruženjem. Jedino tako NIS može da očekuje da će od 1. januara 2011. godine privatnici kod njih kupovati gorivo, ili neće imati kome da ga prodaju.

Na konstataciju da je ministar Škundrić našem listu nedavno potvrdio da su prometnici jednoglasno odbili predlog da se menja Uredba o cenama derivata, Rakić tvrdi da to nije tačno i da bi danas situacija bila kudikamo povoljnija za krajnjeg kupca da je Uredba izmenjena.

Nedopustivo je da od 47,5 dinara kolika je proizvođačka cena benzina u ovom času država samo za akcize uzima 44,7 i krajnje je vreme da radna grupa ovakvu politiku preispita, apeluje on.

Upoređujući domaće s akcizama u Republici Srpskoj zaključuje se da su državna zahvatanja tamo skoro tri puta manja i u benzinu od 98 oktana iznose 17,5 dinara, dok su kod dizela 15 dinara.

Stanko Šarac, vlasnik privatne firme „Gaspetrol” kaže da, ukoliko se nešto uskoro ne uradi na smanjenju akciza u ceni goriva, cene na pumpama će sa svakom sledećom korekcijom biti još veće.

Milan Budimir, zadužen za odnose s javnošću u Ministarstvu energetike, kaže da bi radna grupa formirana da preispita visinu akciza u ceni goriva trebalo da se sastane naredne nedelje kako bi se našao način i da se cena na pumpama smanji i da priliv para u budžet ne padne.

Saznaje se da bi jedan od načina da se rastereti cena benzina mogao biti upravo taj – da se povećaju akcize na tečni naftni gas, a smanji na benzine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik