Vlada Federacije BiH traži sporazum o Južnom toku

Bez autora
Jan 09 2014

Vlada Federacije BiH /FBiH/ zatražiće od Savjeta ministara BiH da joj proslijedi na analizu Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike radi realizacije gasnog projekta "Južni tok". Vlada FBiH je danas u Sarajevu razmatrala Informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o ovom sporazumu i zaključila da joj, prije razmatranja sporazuma na svojoj sjednici, Savjet ministara BiH proslijedi taj dokument na analizu i izjašnjavanje. Generalni sekretarijat će izvijestiti Vladu FBiH o realizaciji ranije pokrenute inicijative federalne Vlade prema Savjetu ministara BiH za donošenje konačnog rješenja za realizaciju regionalnog projekta transportnog gasovoda "Brod-Zenica".

Vlada Federacije BiH traži sporazum o Južnom tokuVlada Federacije BiH /FBiH/ zatražiće od Savjeta ministara BiH da joj proslijedi na analizu Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike radi realizacije gasnog projekta "Južni tok".

Vlada FBiH je danas u Sarajevu razmatrala Informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o ovom sporazumu i zaključila da joj, prije razmatranja sporazuma na svojoj sjednici, Savjet ministara BiH proslijedi taj dokument na analizu i izjašnjavanje, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Generalni sekretarijat će izvijestiti Vladu FBiH o realizaciji ranije pokrenute inicijative federalne Vlade prema Savjetu ministara BiH za donošenje konačnog rješenja za realizaciju regionalnog projekta transportnog gasovoda "Brod-Zenica", saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH upoznata je danas sa Informacijom federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u vezi sa zaštitom državnog kapitala u kompaniji "Bosnalijek", te dala punu podršku Tužilaštvu Kantona Sarajevo za provođenje postupka s ciljem utvrđivanja odgovornosti i eventualnog kažnjavanja odgovornih za dešavanja u ovom privrednom društvu.

Vlada FBiH je prihvatila Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH u 2012. godini", koji će uputiti Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

Kada je riječ o demografsko-vitalnim pokazateljima, naglašeno je da je u FBiH izraženo demografsko starenje stanovništva, s trendom povećanja stanovnika starijih od 65 godina od 14 odsto u 2012. godini.

Stopa nataliteta i dalje zadržava lagani trend opadanja i iznosi devet promila, stopa opšte smrtnosti pokazuje lagani rast sa 8,8 promila, ali je dojenačka smrtnost smanjena i bilježi vrijednost od 6,2 promila.

Posebno je naglašeno da prirodni priraštaj od 0,2 promila nastavlja trend opadanja, koji vodi u prirodnu depopulaciju. Tako je u 2012. godini prirodni priraštaj imao negativnu vrijednost u čak pet kantona: Posavskom, Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu.

Vodeći faktori rizika po zdravlje stanovništva FBiH su nepravilna ishrana, pušenje, konzumacija alkohola, droga i psihotropnih supstanci, fizička neaktivnost i stres, što je povezano s razvojem bolesti srca i krvnih sudova, te malignih oboljenja kao vodećih uzroka smrti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik