Za uvođenje "pametne mreže" potrebno 25 godina!

Bez autora
Apr 08 2010

Unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa elektromreže omogućiće da se u Srbiji smanji krađa struje, koja trenutno iznosi oko 60 miliona evra godišnje. Uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje struje ne može da se uradi dovoljno brzo zbog čega se za unapređenje mreže moraju preduzeti druge mere. Za uvođenje "pametne mreže", koja će krađu struje svesti na minimum, potrebno je 25 godina. U poslednje dve godine značajno povećala krađa struje, tako da je u 2009. godini iznosila oko četiri odsto ukupne proizvodnje, odnosno 61,36 miliona evra. Zatražiće se pooštravanje kaznene politike za krađu struje, pošto su u protekle četiri godine od oko 25.000 krivičnih prijava za krađu struje, osuđujuće presude donete u 8.000 slučajeva, ali su od toga 6.600 bile uslovne kazne. Predstavnici EPS-a zatražili su i bolju saradnju od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pri otkrivanju i dokazivanju krađe struje.

Za uvođenje "pametne mreže" potrebno 25 godina!Unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa elektromreže omogućiće da se u Srbiji smanji krađa struje, koja trenutno iznosi oko 60 miliona evra godišnje, kazao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković.

Kako je objasnio na okruglom stolu "Krađa električne energije-krivično delo", uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje struje ne može da se uradi dovoljno brzo zbog čega se za unapređenje mreže moraju preduzeti druge mere.

- Za uvođenje "pametne mreže", koja će krađu struje svesti na minimum, potrebno je 25 godina - naveo je on.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) istakli su da se u poslednje dve godine značajno povećala krađa struje, tako da je u 2009. godini iznosila oko četiri odsto ukupne proizvodnje, odnosno 61,36 miliona evra.

Oni su najavili i da će zatražiti pooštravanje kaznene politike za krađu struje, pošto su u protekle četiri godine od oko 25.000 krivičnih prijava za krađu struje, osuđujuće presude donete u 8.000 slučajeva, ali su od toga 6.600 bile uslovne kazne.

Predstavnici EPS-a zatražili su i bolju saradnju od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pri otkrivanju i dokazivanju krađe struje.

Kako je rekao zamenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva Miroslav Filipović, kaznena politika u krađi struje, koja spada u lakša krivična dela, bila je u skladu sa odlukom iz 2002. godine da se za takva dela izbegava krivično gonjenje i traži nadoknada štete.

- Za lakša krivična dela u 80 odsto slučajeva određuju se uslovne kazne uz nadoknadu štete - objasnio je on i dodao da je sudska praksa pokazala da elektrodistribucije u tužbama navode i do deset puta veći iznos ukradene struje, odnosno da je u proseku stvarni iznos štete oko jedne trećine od navedenog.

- Sudovi obično određuju da se nadoknadi polovina traženog iznosa - kazao je on i dodao da je za krađu struje predviđena kazna zatvora od jedne godine, a za neovlašćneo priključenje na elektromrežu do tri godine zatvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik