Carina na uvoz aluminijuma iz Srbije 25,84 posto

Bez autora
Mar 03 2021

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je danas odluku o primeni antidamping carina na uvoz legiranog aluminijumskog lima iz 18 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija.

Carina na uvoz aluminijumskog lima iz Srbije iznosiće 25,84 procenta umesto 11,67 posto koliko je bilo predviđeno preliminarnom odlukom iz oktobra prošle godine, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu američkog ministarstva.

Prema proceni ovog ministarstva, uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD vredeo je 2019. godine 9,8 miliona dolara.

Pored Srbije, na listi se nalaze: Bahrein, Brazil, Hrvatska, Egipat, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Oman, Rumunija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Tajvan, Turska, Grčka i Južna Koreja.

Najviše je povećana carina na uvoz aluminijuma iz Nemačke, sa 49,40 odsto na 242,80 procenata, i na uvoz iz Brazila - sa 49,61 na 137,06 posto.

Što se tiče zemalja iz okruženja, carina na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosiće 3,19 posto, i blago je smanjena u odnosu na preliminarnu odluku o stopi od 3,22 procenta, za Sloveniju je utvrđena stopa od 13,43 odsto, a za Rumuniju od 37,26 posto.

Prema Grčkoj i Južnoj Koreji će se primenjivati nulta carinska stopa.

Ovi nameti se nadovezuju na 10-procentne carine koje je administracija bišeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela prošle godine pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Konačna odluka o novim stopama doneta je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Đine Rejmondo za novu ministarku trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik