Do kredita u BiH se dolazi i putem tendera

Bez autora
Jun 24 2020

U prethodna tri mjeseca u BiH objavljeno je 15,2 posto manje javnih nabavki bankarskih usluga te 17,7 posto manje usluga osiguranja u odnosu na prethodnu godinu.

U martu, aprilu i maju tekuće godine raspisano je 56 tendera za nabavku bankarskih usluga, dok je 2019. godine u istom periodu objavljeno 66 tendera. Naručitelji su u 2020. godini najčešće nabavljali usluge kreditnog zaduženja i to u 35 tendera, podaci su agencije za praćenje i analizu tendera Briefing. Krediti se nabavljaju uglavnom za servisiranje tekućeg poslovanja i za investicione projekte.

Ostatak javnih nabavki odnosio se na vođenje i održavanje transakcijskih računa naručitelja te plasman kredita za subvencije putem komercijalnih banaka.

U 2020. u FBiH objavljeno 55 posto, Republici Srpskoj 41 posto i Brčko Distriktu četiri posto nabavki bankarskih usluga.

Kada je riječ o uslugama osiguranja u prva tri mjeseca ove godine objavljeno je 158 obavještenja o nabavci. Prednjači osiguranje i registracija službenih vozila (82), zatim osiguranje uposlenika (47). Najmanje tendera je objavljeno za osiguranje ostale imovine.

Federacija BiH je objavila 65 posto, RS 28 posto a Brčko Distrikt sedam posto tendera za usluge osiguranja.

- U periodu pandemije u oblasti nabavke bankarskih i usluga osiguranja nije korišten pregovarački postupak, što je pohvalno, s obzirom na primjetnu češću upotrebu ovog najmanje transparentnog postupka u doba koronavirusa, kazao je Tarik Džaferovič, direktor Briefinga u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik