Inflacija na kraju godine oko pet odsto

Bez autora
May 18 2010

Narodna banka Srbije (NBS) procenila je danas da će na kraju ove i početkom naredne godine inflacija biti oko pet odsto, dok će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti oko 1,5 odsto.Inflacija je u aprilu bila 0,6 odsto, dok je rast cena od aprila 2009. do aprila 2010. godine bio 4,3 odsto. Tokom drugog tromesečja očekuje se dalji pad inflacije (oko 4 odsto) dok će se do kraja godine biti na projektovanom nivou od 6 plus/munus 2 odsto. Inflacija će 2011. godine, prema projekcijama NBS-a, biti oko 4,5 odsto.

Inflacija na kraju godine oko pet odstoNarodna banka Srbije (NBS) procenila je danas da će na kraju ove i početkom naredne godine inflacija biti oko pet odsto, dok će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti oko 1,5 odsto.

Viceguverner NBS-a Bojan Marković kazao je na predstavljanju izveštaja o inflaciji da je inflacija u aprilu bila 0,6 odsto, dok je rast cena od aprila 2009. do aprila 2010. godine bio 4,3 odsto. Tokom drugog tromesečja očekuje se dalji pad inflacije (oko 4 odsto) dok će se do kraja godine biti na projektovanom nivou od 6 plus/munus 2 odsto. Inflacija će 2011. godine, prema projekcijama NBS-a, biti oko 4,5 odsto.

Viceguverner je kazao da su ključni rizici kada je inflacija u pitanju premija rizika i prenosni efekat deviznog kursa na cene, brzina ekonomskog oporavka i rizik vezan za rast cena hrane, odnosno kakva će biti poljoprivredna sezona. Prema rečima Markovića, ove godine se očekuje skroman rast BDP-a od 1,5 odsto zbog sporog izlaska svetske privrede iz recesije i niske domaće tražnje.

"Procenjujemo da će rast investicija i neto izvoz dati najveći doprinos rastu BDP-a u narednom periodu. Javna i lična potršnja će se i dalje smanjivati", kazao je on. U prvom tromesečju je prvi put od početka krize zabeležen rast BDP-a od 1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rastu BDP-a najviše je doprineo rast neto izvoza od 13,9 odsto i smanjenje uvoza za 4,8 odsto. NBS je procenila i da se značajan oporavak ekonomske aktivnosti može očekivati 2011, kada je projektovano da BDP poraste tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik