Metro se neće graditi parama Srbije

Bez autora
May 13 2010

Metro u Beogradu neće početi da se gradi dok ne bude jasno kuda će prolaziti, kako će se graditi i kojim novcem će se finansirati. Ovog leta će biti donete odluke o osnovima za gradnju metroa. Glavni grad ima snage da uz pomoć države krene u izgradnju metroa u naredne dve godine, ali je uslov za to da se urade detaljni planovi svih radova, ali i finansiranja.Mora da se vidi i kakav će biti udeo Republike, jer "ne želimo da neko u Srbiji misli da se njegovim parama gradi metro". Ovog leta doneće se odluka o osnovama metro sistema. To znači da će se doneti odluka o tome da će se verovatno prva trasa koja prolazi kroz centar grada graditi pod zemljom.

Metro se neće graditi parama SrbijeMetro u Beogradu neće početi da se gradi dok ne bude jasno kuda će prolaziti, kako će se graditi i kojim novcem će se finansirati, kaže Dragan Đilas.

"To da ide gradonačelnik da stiska dugme, da počne da se buši neko brdo i pokažemo da gradimo metro da bi se slikali pred neke izbore, taj film u Beogradu se, dok sam ja gradonačelnik, neće davati", poručio je Dragan Đilas i najavio da će ovog leta biti donete odluke o osnovima za gradnju metroa.

Gradonačelnik Beograda objašnjava da glavni grad ima snage da uz pomoć države krene u izgradnju metroa u naredne dve godine, ali je uslov za to da se urade detaljni planovi svih radova, ali i finansiranja. Đilas je dodao da mora da se vidi i kakav će biti udeo Republike, jer "ne želimo da neko u Srbiji misli da se njegovim parama gradi metro".

"Ovog leta donećemo odluku o osnovama metro sistema. To znači da ćemo doneti odluku o tome da će se verovatno prva trasa koja prolazi kroz centar grada graditi pod zemljom, a da će na Novom Beogradu, odnosno u Zemunu, metro biti nadzemni zbog manjih troškova", kaže gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, druga trasa trebalo bi da ide od Banovog brda do Pravnog fakuleta. Đilas kaže da i tu treba razjasniti detalje kako će metro biti izgrađen.

"Prema preliminarnoj proceni, za tri linije metroa biće potrebno milijardu evra. Taj novac treba nabaviti, ali ga treba i vratiti", kaže Đilas i dodaje "da ćemo se odlučiti za 'Beogradski metro', a ne teški ili laki, treba videti da li će biti nezavisan ili ne, kako ćemo sve to finansirati i kako ćemo sve te kredite vratiti".

Na kritike da Beograd uzima sve od Srbije a da ne daje ništa, Đilas je odgovorio podacima da čak 30 odsto bruto domaćeg proizvoda stvaraju preduzeća u Beogradu, da čak 21 odsto svih radnika zaposlenih u industriji radi u Beogradu, kao i da zdravstveni sistem, iako uzima novac od Beograđana, polovinu novca daje institucijama u Srbiji.

"Ove godine sva preduzeća čiji je vlasnik grad Beograd posluju pozivitivno, osim Gradskog saobraćajnog preduzeća. Ona su ostvarila oko tri milijarde dinara dobiti i prvi put u istoriji će 50 odsto dobiti uplatiti u budžet grada. Voleo bih da i druga javna preduzeća u Srbiji tako posluju", rekao je Đilas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik