Mreža autoputeva će razviti Srbiju

Bez autora
Jul 06 2010

Srbiju je potrebno premrežiti regionalnim autoputevima i brzim saobraćajnicama, jer njihov nedostatak značajno usporava ravnomeran privredni razvoj naše zemlje. U idućoj godini, u okviru realizacije programa predviđenih NIP-om, najvažnija je izgradnja modernih puteva na relaciji Pojate-Preljina, Paraćin-Zaječar, Ruma-Šabac i Kragujevac-Batočina.Na koridoru 10 su Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš, Leskovac, Vranje i Pirot. Međutim, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Loznica i Zaječar su daleko od autoputeva. Ovaj projekat treba da pruži šansu tim gradovima.

Mreža autoputeva će razviti SrbijuSrbiju je potrebno premrežiti regionalnim autoputevima i brzim saobraćajnicama, jer njihov nedostatak značajno usporava ravnomeran privredni razvoj naše zemlje.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović kaže da je u idućoj godini, u okviru realizacije programa predviđenih NIP-om, najvažnija izgradnja modernih puteva na relaciji Pojate-Preljina, Paraćin-Zaječar, Ruma-Šabac i Kragujevac-Batočina.

"Na koridoru 10 su Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš, Leskovac, Vranje i Pirot. Međutim, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Loznica i Zaječar su daleko od autoputeva. Ovaj projekat treba da pruži šansu tim gradovima", istakla je Kalanovićeva, uz napomenu da samo na pravcu Pojate-Preljina živi oko pola miliona ljudi.

Ona je ocenila da je Transport master plan za Srbiju, koji je prošlog meseca usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu, odličan osnov za dalji infrastrukturni razvoj, jer je Srbija konačno dobila sveobuhvatnu strategiju razvoja svih vrsta saobraćaja, čiju su izradu pomogli najveći evropski stručnjaci.

Cilj je ravnomerniji regionalni razvoj i zadržavanje stanovnika u devastiranim područjima, ukazala je Kalanovićeva i istakla da se to naročito odnosi na istočnu Srbiju, gde bi razvojem infrastrukture trebalo zadržati stanovništvo i vratiti one koji su otišli iz tog dela naše zemlje.

Na taj način, ističe ministarka, mogu se povećati potencijali za ulaganje u privredu, privući strani investitori i u učiniti da se građani tih područja "osete istinski jednakim u celoj Srbiji".

Kalanovićeva je kazala da će ti moderni putevi, kojima treba povezati Koridor 10 i budući autoput Beograd-Južni Jadran (Koridor 11), imati različite profile.

Od Pojata do Preljine biće klasičan autoput sa ukupno šest traka, na pravcu Paraćin-Zaječar brza saobraćajnica sa po dve trake, kao i od Rume do Šapca i Kragujevca do Batočine, rekla je ministarka.

"Ako to zadovoljava Kragujevac, koji će u narednom periodu da proizvodi između 200 ili 300 hiljada automobila (godišnje), mislim da će to biti dobra mera i za Zaječar i za Šabac", navela je Kalanovićeva.

Za projektovanje autoputa Pojate-Preljina biće, prema njenim rečima, raspisan tender do 1. avgusta, a do septembra i za autoputeve Paraćin-Zaječar i Ruma-Šabac. Izgradnja tih deonica se u potpunosti finansira iz budžeta Ministarstva za NIP, koje je zaduženo za kompletnu realizaciju projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik