Na osnivanje firme malo ko pomišlja

Bez autora
Jul 08 2020

Da epidemija virusa korona ostavlja velike posljedice po privredu svjedoči i podatak da je za pet mjeseci ove godine u Srpskoj registrovan svega 271 poslovni subjekat, što je za oko 32 odsto manje nego lani.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS od januara do maja ove godine mjesečno su u prosjeku registrovana 54 subjekta, za razliku od lani, kada je taj broj iznosio oko 80, budući da su u prvih pet mjeseci lani registrovana ukupno 403 subjekta.

U APIF-u ističu da su među prvih pet djelatnosti za koje su se građani opredjeljivali prilikom pokretanja biznisa uglavnom one koji se odnose na uslužne poslove.

- Među registrovanim poslovnim subjektima najviše je onih koji se bave izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a na drugom mjestu su subjekti čiji se opis posla odnosi na savjetovanje pri poslovanju i upravljanju. Slijedi računarsko programiranje, drumski prevoz robe i inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje - naveli su u APIF-u.

Ističu da je i u jeku epidemije bilo moguće osnovati poslovni subjekat, jer je registracija bila izuzeta iz ograničenja rada.

- Tokom aprila ove godine registrovano je 30 poslovnih subjekata, a i u tom mjesecu su građani najviše osnivali djelatnosti u vezi sa izgradnjom zgrada i računarskima programiranjem. U top pet djelatnosti koje su pokretane tokom aprila spadaju i ostali završni radovi u građevinarstvu, trgovina na malo preko pošte ili interneta te agencije za reklamu i propagandu - ističu u APIF-u.

Banjaluka kako administrativni centar Republike Srpske ubjedljivo je najprivlačnija onima koji se bave privatnim biznisom.

- Najviše poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci registrovano je na području Banjaluke i to 143. Na drugom mjestu je Bijeljina sa 32, a slijedi je Istočno Novo Sarajevo sa 16 novoosnovanih subjekata te Gradiška sa 15 i Laktaši sa 14 - kazali su u APIF-u.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je bilo očekivano da interesovanje investitora bude smanjeno tokom epidemije, naglasivši da privreda trpi najveće posljedice od pojave virusa korona.

- Trend pada broja osnovanih firmi može se očekivati i u narednom periodu. Relaksacija mjera bila je obećavajuća i dala je blagi zamah privredi, ali ova nova situacija u kojoj imamo rast zaraženih bi ponovo mogla usporiti interes za pokretanje biznisa, jer će svi nastojati da sačekaju bolja vremena - kazao je Pavlović.

Nepovoljnim ocjenjuje to što se uslužne djelatnosti najčešći izbor građana prilikom osnivanja privrednih subjekata.

- Uslužne djelatnosti ne mogu uticati na snažniji ekonomski razvoj zemlje. Moramo se okrenuti prirodnim resursima, drvetu, rudama - zaključuje Pavlović.

 Procedure


U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge kažu da procedure za osnivanje poslovnih subjekata u Srpskoj nisu komplikovane te da sve može biti završeno kroz nekoliko dana.

- Za najjednostavniji oblik osnivanja privrednog društva, a to je jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću i sa minimalnim novčanim dijelom osnivačkog kapitala od jedne marke, potrebno je da osnivač kod notara ovjeri potpise, kod nas preda prijavu sa potrebnom dokumentacijom za osnivanje privrednog društva i u komercijalnoj banci otvori transakcioni račun za poslovanje. Ukupni troškovi su oko 130 KM - ističu u APIF-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik