Nekretnine mogu prodavati smo registrirane agencije

Bez autora
Jan 27 2022

Promet nekretninama posljednjih godina u stalnom je trendu rasta, što ga svrstava u jednu od najznačajnijih ekonomskih oblasti. No, problem koji je u Federaciji bio itekako izražen je siva ekonomija zbog koje su se na godišnjoj razini gubili višemilijunski iznosi, piše Večernji list BiH.

Tko može prodavati?

Prodajom nekretnina, stambenih i poslovnih objekata bavili su se i oni koji nisu imali nikakvu registraciju. Ali tomu je došao kraj jer je sada, prvi put u Federaciji BiH, na snazi Zakon o prometu nekretnina koji uređuje tu oblast. Franjo Sivrić, vlasnik agencije, za Federalnu TV je rekao da svatko treba raditi posao za koji je obučen.

- Drago mi je što će se to sada iskristalizirati jer svatko treba raditi posao za koji je obučen i koji zna raditi. Nekada su se prometom nekretnina bavili i odvjetnici, geometri, obični ljudi… - kazao je agent Sivrić.

Trenutačno u Federaciji BiH ima 150 registriranih posrednika u prometu nekretnina, a taj broj bi uskoro mogao rasti s obzirom na zakon koji je sada na snazi kao i kazne koje bi u kuverti mogle dočekati one koji ga prekrše.

Darko Basić, stručni savjetnik u Ministarstvu trgovine, istaknuo je kako se radi na aktivnostima da se pokrene polaganje stručnog ispita i to je jedna od početnih faza.

No, dok se čeka na upis u registre nakon polaganja stručnog ispita, Basić je istaknuo da nema više rada na crno jer su sve zakonske odredbe na snazi i provode se, što znači da neregistrirane agencije više ne mogu posredovati u prometu nekretnina.

- Tržišna inspekcija svoj dio posla će aktivnije obavljati nakon što na snagu stupe sve odredbe i to kroz nekoliko mjeseci jer sankcije su spremne - kazao je Basić.

Za one koji prekrše zakon predviđene su stroge novčane kazne, a iznosit će od 2000 do 10.000 KM za fizičke osobe, dok kazne za pravne osobe rastu do 30.000 KM.

Kako je ranije istaknuo federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, zakonsko uređenje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina sigurno će doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata u ovoj oblasti, smanjenju sive ekonomije i podizanju razine stručnosti, profesionalizma i etičkog ponašanja tih poslovnih subjekata, a time će se, kako je rekao, razina i kvaliteta usluga dignuti na višu razinu.

Enormna poskupljenja

Problem koji trenutačno najviše muči građane kada je riječ o nekretninama njihove su cijene, koje, kao i sve drugo, gotovo svakodnevno bilježe rast.

Jedan od osnovnih razloga poskupljenja krajnjeg proizvoda je enormno poskupljenje građevinskog materijala kao i nedostatak radne snage, s kojima BiH borbu vodi već nekoliko godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik