Nelegalan softver odnosi 3 mil. RSD

Bez autora
Apr 14 2011

Preduzeća u kojima inspektori otkriju nelegalan softver imaju rok od dve nedelje za legalizaciju. Poreska uprava počela je 1. marta kontrolu legalnosti softvera u preduzećima, a opsežne kontrole tek predstoje. Kontrola se za sada ne vrši u javnim preduzećima.Prvi rezultati pokazuju da pojedina preduzeća imaju u potpunosti legalan softver, dok druga imaju delom legalan, delom nelegalan softver i na taj način krše prava proizvođača. Kontrolom su u početku obuhvaćena velika i srednja preduzeća, dok će nakon toga uslediti i kontrola malih preduzeća i preduzetnika.

Nelegalan softver odnosi 3 mil. RSDPreduzeća u kojima inspektori otkriju nelegalan softver imaju rok od dve nedelje za legalizaciju.

Poreska uprava počela je 1. marta kontrolu legalnosti softvera u preduzećima, kaže načelnica odeljena za kontrolu legalnosti softvera Slavica Maksimović, dodajući da opsežne kontrole tek predstoje.

Kontrola se za sada ne vrši u javnim preduzećima.

Prvi rezultati pokazuju da pojedina preduzeća imaju u potpunosti legalan softver, dok druga imaju delom legalan, delom nelegalan softver i na taj način krše prava proizvođača, kazala je Maksimović.

Ona je objasnila da su kontrolom u početku obuhvaćena velika i srednja preduzeća, dok će nakon toga uslediti i kontrola malih preduzeća i preduzetnika. 

Maksimović je objasnila da Poreska uprava, nakon što inspektori utvrde postojanje nelegalnog softvera, daje šansu poreski obveznicima da izvrše legalizciju softvera u periodu od tri do 15 dana, u zavisnosti od toga koliki je procenat nelegalnog softvera. 

''Ukoliko poreski obveznik ne izvrši legalizaciju i ne donese dokaze, onda ide prekršajna prijava odnosno zahtev za pokretanje privrednog prestupa kod osnovnog javnog tužilaštva'', kazala je Maksimović. 

Ona je dodala da su kazne velike i da se kreću od 100.000 do tri miliona dinara za preduzeće, za odgovornu osobu u preduzeću od 50.000 do 200.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do pola miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik