Novi sistem za upravljanje fiskalizacijom: Biće omogućeno praćenje cjelokupne robe i usluga

Bez autora
Sep 22 2021

Novi sistem za upravljanje fiskalizacijom u Republici Srpskoj treba da omogući izdavanje računa krajnjem kupcu, kao i izdavanje fakture poslovnom licu, čime će biti moguće praćenje cjelokupne robe i usluga privrednih subjekata, ističe se u Nacrtu zakona o fiskalizaciji.

Trošak sistema za upravljanje fiskalizacijom okvirno bi bio 37 miliona KM, dok bi trošak nabavke ili subvencionisanja uređaja bio oko 13 miliona KM za oko 40.000 obveznika.

"Ovakvim sistemom će se olakšati inspekcijski nadzor, jer će roba biti praćena od ulaza u veleprodaju, skladišta, do prodaje krajnjem kupcu i poreski inspektori će veoma jednostavno moći da saznaju ispravne količine u prodaji", navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o fiskalizaciji koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Na osnovu ovih podataka moguće je kreirati napredne algoritme koji će moći da prepoznaju da je na nekom od prodajnih mjesta prodato više robe nego što je nabavljeno. Novi sistem za upravljanje fiskalizacijom treba da omogući praćenje aktivnosti poreskog obveznika, analizirajući njegove obrasce ponašanja, te da prepozna jednostavne oblike prevare i obavijesti kako bi poreski inspektori mogli da istraže slučaj.

"Novi sistem za upravljanje fiskalizacijom treba da bude više od sistema za izdavanje autentičnog računa, praćenja robe i usluga, te nadgledanja poreskih obveznika.

Vlada Republike Srpske želi da iskoristi puni potencijal pri korišćenju naprednih tehnologija i da ovaj sistem stavi na raspolaganje potrebama institucija koje iskažu interes", dodaje se u obrazloženju.

Vlada Republike Srpske je iskazala spremnost da troškovi inicijalne fiskalizacije u novom sistemu budu troškovi budžeta Srpske za sve obveznike fiskalizacije u trenutku stupanja na snagu novog zakona o fiskalizaciji.

Ovi troškovi bi uključivali postavljanje uređaja koji je u tom trenutku dostupan na tržištu u Republici Srpskoj i koji zadovoljava minimalne tehničke uslove i putem kojeg se u skladu sa zakonom izvršava obaveza evidentiranja prometa. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 28. septembar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik