Osigurano 1.438 CEMT dozvola, prevoznici nezadovoljni

Bez autora
Dec 02 2021

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH objavilo je Odluku o utvrđivanju godišnjeg kontingenta CEMT dozvola za narednu godinu, prema kojoj je za narednu godinu obezbijeđeno ukupno 1.438 dozvola, a prevoznici ističu da nisu zadovoljni brojem dozvola te da se plaše da će zbog toga kamioni ostati parkirani.

Kako su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH saopštili, ovom odlukom utvrđuje se godišnji kontingent CEMT dozvola za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza tereta između zemalja članica Međunarodnog transportnog foruma.

"On iznosi ukupno 550 CEMT dozvola eko-5 i 888 CEMT dozvola eko-6, dalje preraspodijeljenih prema broju, vrsti i eko-karakteristici CEMT dozvola", naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Prema ovoj odluci, najveći broj CEMT dozvola koje važe je na teritoriji Italije - 216 CEMT dozvola eko-6, te 120 CEMT dozvola eko-5.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS, u razgovoru za "Nezavisne novine" kazao je da ovaj broj dozvola nije ni blizu onoga što prevoznici treba da imaju.

U zemljama u okruženju, u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, prema njegovim riječima, uslovi za kategorizaciju blaži su nego kod nas. Grbić je dodao da je ovaj broj dozvola kao kap vode u jednoj čaši.

Dodao je da je jedan od razloga što je ovo ovako to da nadležne institucije nisu uradile dovoljno na saradnji između BiH i zemalja Evropske unije da bi se dobio veći broj dozvola.

"Zemlje Evropske unije su tako zaštitile svoje tržište. Sa ovim brojem dozvola mi ne znamo šta će prevoznici da rade", naveo je Grbić, napominjući da, prema njegovom mišljenju, upravo manji broj ovih dozvola dovodi do toga da kamioni stoje neiskorišteni, vozači napuštaju BiH i posao traže u zemljama EU te da ispred svake firme stoji i do 50 kamiona za koje nema vozača.

"Loše se piše nama prevoznicima u narednoj godini, a bojimo se da ćemo imati sličnu situaciju i kada je riječ o bilateralnim dozvolama", zaključio je Grbić za "Nezavisne".

Sa druge strane, kako je za "Nezavisne novine" istakao Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, broj od 1.438 CEMT dozvola je značajan napredak u odnosu na prijašnje godine.

"Prošle godine smo za raspodjelu CEMT dozvola imali 1.400 dozvola, a ove godine 1.438. Prema tome, informacija da ove godine imamo manji broj dozvola nije tačna", rekao je Mitrović. Istakao je da su uspjeli napraviti neki pomak u odnosu na lani.

"Uspjeli smo u pregovorima obezbijediti 38 dozvola više nego prošle godine, trudili smo se za još njih, ali to je maksimalan broj dozvola koje smo uspjeli osigurati u ovom trenutku", kazao je Mitrović.

Dodao je da je teško doći do većeg broja dozvola, jer svako želi da zaštiti svoje prevoznike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik