Poslodavci treba da odrede naknadu za obolele od korone

Bez autora
Aug 09 2020

Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije nedavno je od Ministarstva za rad zatražila da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije zbog infekcije virusom korona.

Sa kolegama iz UGS „Nezavisnost”, predstavnici ove asocijacije udružili su se u zahtevima da bi država što pre trebalo da donese propis kojim će se striktno zakonski regulisati visina isplaćene zarade za vreme karantina, i to na jedinstven način, jer se u praksi radnici učestalo žale kako im poslodavci čak i smanjuju platu zbog potrebe za samoizolacijom.

Dobar primer rešenja ovakvog problema nedavno je stigao iz Australije, koja će uvesti naknadu za odsustvovanje s posla tokom pandemije za sve radnike koji nemaju bolovanje, ali moraju da budu u karantinu. Za te potrebe tamošnje vlasti obezbediće po 1.500 australijskih dolara po radniku kao naknadu za dvonedeljno odsustvovanje s posla zbog neophodne samoizolacije.

Ipak, u našoj državi, podsećaju u Ministarstvu za rad, već postoje preporuke za poslodavce kako da postupaju u takvom situacijama, kao i da zaključak vlade o tome nije vremenski ograničen samo na period vanrednog stanja.

U ministarstvu su nedavno, kako je preneo Tanjug, istakli da je još početkom aprila vlada preporučila poslodavcima da promene akta kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog kovida 19, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana naknada zarade u visini od 100 procenata.

– Ta preporuka i dalje važi. Nema smetnji da se utvrdi naknada zarade u većem iznosu nego što je to uređeno Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Mogućnost ugovaranja, odnosno utvrđivanja većeg prava od zakonski utvrđenog iznosa naknade zarade, zavisi od finansijske situacije konkretnog poslodavca – zaključuju u ministarstvu.

Zakonom o radu je utvrđena naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad za prvih 30 dana odsustva sa rada zaposlenog, i to najmanje 65 odsto prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci, sa mogućnošću da se isto pravo utvrdi u većem iznosu kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Ranka Savić, predsednica ASNS, ističe da sve to jeste tačno i da nema zakonskih prepreka da se naknada zarade utvrdi u većem iznosu.

– Ipak, da bi to bilo izvodljivo, potrebno je da svaki poslodavac uradi aneks kolektivnog ugovora. U praksi, nijedan poslodavac to neće uraditi, pa zato i tražimo od države da ovaj problem postavi u neki konkretniji zakonski okvir – dodaje Savićeva.

Na osnovu prava iz Zakona o radu, a u skladu sa preporukom koju je dala vlada, dosad su urađene izmene i dopune posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvene ustanove, socijalnu zaštitu, državnu upravu, lokalnu samoupravu, MUP, predškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje, studentski standard... Odsustvo sa rada se inače dokazuje rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova...) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad – doznakom, u skladu sa zakonom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik