Potpisani ugovori o zajmu na 235 miliona evra za zaštitu životne sredine i železnicu

Bez autora
May 10 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas, u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, ugovore za dva zajma – Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Brnabić je tom prilikom navela da su ugovori vredni približno 235 miliona evra, od kojih je prvi zajam u vrednosti od 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.

Ona je objasnila da prvi zajam sufinansira EBRD sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.

Prema njenim rečima, pomenuta sredstva biće uložena u modernizaciju pruge, koja je najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine.

Premijerka je predočila da će ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u EU za kompletnu modernizaciju pruge Beograd–Niš, predvideti da čak 56 odsto pruge bude za brzine od 200 kilometara na sat.

Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa, navela je ona i objasnila da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji i uz pomoć digitalizacije poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom i drugo.

Takođe, kako je dodala, radi se i na projektu modernizacije pruge Niš– Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine, a sve to je deo ukupne zelene agende.

Pre potpisivanja pomenutih ugovora, premijerka Brnabić se sastala sa regionalnom direktorkom za Evroaziju AFD-a Sesil Kupri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik