Sledeće nedelje počinju pregovori o visini minimalca

Bez autora
Aug 11 2020

Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je Tanjugu predsedavajući SES-a i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

On je dodao da je ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca veća imajući u vidu kontekst celokupne situacije- da je vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Podseća da je zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

"Vlada još uvek nije formirana, situacija je komplikovana i samim tim traži veću pregovaračku discipilnu i sklonost ka dijalogu", kaže Stojiljković.

On navodi da će se sa punom pažnjom početi pregovori i da je neohodno da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine dostigao visinu minimalne potrošacke korpe u Srbiji.

"Trebalo bi, međutim razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja jer njima sada naročito nije jednostavno imajući u vidu sve ekonomske okolnosti", rekao je Stojiljković.

Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom koja iznosi 37.500 dinara, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije prošle nedelje Tanjugu su rekli da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

"Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja", rekao je potpredsednik SSSS Duško Vuković.

Poslednje istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela krajem jula, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju, rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti, ističu.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik