Srpske telekomunikacije vredne 10 milijardi evra

Bez autora
May 18 2010

Vrednost tržišta telekomunikacija u Srbiji iznosi oko 10 milijardi evra, a ukupan prihod u 2009. godini dostigao je 1,5 milijardi evra, što čini 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda.Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije u toku prošle godine dostigao je 3.145.920, što predstavalja povećanje za oko 42 odsto. Ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije iznosi 9,9 miliona, što je povećanje za 132 odsto, dok je broj pretplatnika kablovsko-distributivnog sistema povećan za 13 odsto i iznosi gotovo milion korisnika.

Srpske telekomunikacije vredne 10 milijardi evraVrednost tržišta telekomunikacija u Srbiji iznosi oko 10 milijardi evra, a ukupan prihod u 2009. godini dostigao je 1,5 milijardi evra, što čini 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda, rekao je danas direktor Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) Milan Janković.

"Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije u toku prošle godine dostigao je 3.145.920, što predstavalja povećanje za oko 42 odsto", rekao je Janković na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen rad Ratela od 2005. do 2010. godine.

Prema njegovim rečima, ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije iznosi 9,9 miliona, što je povećanje za 132 odsto, dok je broj pretplatnika kablovsko-distributivnog sistema povećan za 13 odsto i iznosi gotovo milion korisnika.

Usluge Interneta koristi oko 1,7 miliona stanovnika, i taj broj je veći za 22 odsto nego u 2005. godini, naveo je Janković.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović je istakao da je u oblasti mobilnih telekomunikacija, u toku prethodnih pet godina, došlo do otvaranja i liberalizacije tržišta, gde su tri operatera obezbedila savremene usluge i servise korisnicima.

"U cilju povećanja utakmice na ovom tržištu doneli smo i Pravilnik koji reguliše prenosivost brojeva, a koji će omogućiti korisnicima da prilikom promene operatera zadrže postojeći broj", istakao je Radunović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik