U aprilu povećane devizne rezerve NBS

Bez autora
May 13 2010

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i poslednjeg dana aprila iznosile su 10,76 milijardi evra. Neto devizne rezerve, 30. aprila, iznosile su 6,23 milijardi evra i predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od MMF-a.Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju aprila iznosile 14,25 milijardi dolara, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 463,0 posto i 10 meseci pokrivenosti uvoza robe i usluga.

U aprilu povećane devizne rezerve NBSDevizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i poslednjeg dana aprila iznosile su 10,76 milijardi evra.

Neto devizne rezerve, 30. aprila, iznosile su 6,23 milijardi evra i predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od MMF-a. Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju aprila iznosile 14,25 milijardi dolara, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 463,0 posto i 10 meseci pokrivenosti uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana aprila iznosile 1,18 milijardi evra, dok su ukupne devizne rezerve zemlje dostigle iznos od 11,95 milijardi evra (15,83 milijardi dolara).

Povlačenje dela kredita od MMF-a u iznosu od 180 miliona evra imalo je najveći uticaj na povećanje deviznih rezervi NBS.

Tokom aprila ostvareni su i prilivi po osnovu korišćenja kredita u isnosu od 77,6 miliona evra, kao i od izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 32,3 miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS u aprilu je isplaćeno 56,6 miliona evra po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 608,6 miliona evra, što je za 46,4 miliona evra veći nego u martu.

Na međubankarskom deviznom tržištu NBS je intervenisala samo 12. aprila i tada je prodala 5 miliona evra, kako bi podstakla promet i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine prodala ukupno 636,5 miliona evra.

NBS je 6. aprila 2010. godine, u cilju podsticanja međubankarske terminske trgovine devizama i razvoja tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika, uvela tromesečne svop aukcije deviza kao regularni instrument monetarne politike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik