Unapređenje naučne saradnje Srbije i Nemačke

Bez autora
May 04 2010

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar za obrazovanje i nauku Nemačke Aneta Šavan postigli su danas u Berlinu dogovor o potpisivanju međudržavnog sporazuma o naučnoj saradnji dveju zemalja.Srbija je takve sporazume već potpisala sa Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama. Veoma je važno da naša zemlja ovaj dokument potpiše i sa Nemačkom, jer je ona najveća naučna sila u Evropi.

Unapređenje naučne saradnje Srbije i NemačkePotpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar za obrazovanje i nauku Nemačke Aneta Šavan postigli su danas u Berlinu dogovor o potpisivanju međudržavnog sporazuma o naučnoj saradnji dveju zemalja.

Srbija je takve sporazume već potpisala sa Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama. Veoma je važno da naša zemlja ovaj dokument potpiše i sa Nemačkom, jer je ona najveća naučna sila u Evropi.

Dogovoreno je i da u Srbiji bude otvorena ispostava Fraunhofer instituta, poznate nemačke naučne ustanove koja broji 14.000 istraživača. Ona bi trebalo da se bavi prioritetnim domenima kao što su informatika, medicina i materijali.

Takođe, dogovoreno je i da Srbija učestvuje u projektu Nemačke “LIB 15” kroz kapacitete u proizvodnji baterija koje ima već decenijama.

Nemačka je među prva dva najveća izvoznika u svetu i njen izvoz je najkvalitetniji i najnapredniji u domenu nauke i tehnologije, zbog čega je Srbiji veoma važno da ima takvog savetnika na planu unapređenja tehnološkog stanja domaće privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik