Uvode se dvojezični ugovori o radu za radnike u Sloveniji

Bez autora
Jun 30 2020

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova sa sastanka Međudržavne komisije za praćenje provođenja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji, koji je održan početkom oktobra 2019. u Sarajevu.

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije najavio je da će početi sa uvođenjem dvojezičnog ugovora o radu, što će olakšati radnicima iz BiH da razumiju prava, uvjete i obaveze, kako poslodavca tako i radnika.

Između ostalog, dogovoreno je da se unaprijedi korespondencija između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije po pitanju dostavljanja oglasa za posao i obavještenja o započetom postupku, kao i dostavljanje poimeničnih podataka o izdatim, važećim i poništenim dozvolama.

Na sastanku je konstatovano da još ima slučajeva kada poslodavac naplaćuje od radnika troškove izdavanja radne dozvole, što nije u skladu sa Sporazumom.

Vijeće ministara BiH je zadužilo nadležne institucije u BiH da postupe u skladu sa zaključcima Međudržavne komisije, o čemu će ih informirati Ministarstvo civilnih poslova koje će i ubuduće Vijeću ministara BiH podnositi izvještaje o sastancima Međudržavne komisije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik