Vrednost startap tržišta Beograda i Novog Sada 502 miliona dolara

Bez autora
Jun 25 2020

Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je da je američka organizacija „Startap džinom“ objavila danas procenu da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi približno 502 miliona dolara.

U novom izdanju svog redovnog godišnjeg izveštaja pomenuta organizacija navodi i podatak da je Srbija pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu.

Uključivanje Srbije u ovo najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima na svetu pokrenuli su Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni predstavnici domaće startap zajednice.

U ovogodišnjem istraživanju „Startap džinoma“ učestvovalo je približno 300 startap ekosistema širom sveta, što ga čini najopsežnijim do sada.

Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu, kada su posmatrana 54 ekosistema.

Od danas je celokupan izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana.

Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema. Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd–Novi Sad iznosi približno 502 miliona dolara.

U izveštaju se ukazuje i na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

Ministar Nenad Popović je tim povodom istakao da je država u poslednje četiri godine uložila približno 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama.

On je podsetio na to da smo izgradili četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište.

Takođe, kako je dodao, otvoreno je deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri.

Prema njegovim rečima, država prepoznaje problem nedostatka investicija u startapove i zato je u prethodnom periodu donela značajne poreske podsticaje za ulaganje u startap kompanije.

Pored toga, u saradnji sa "Startap džinomom" radimo na razvoju novih programa finansiranja, a jedan od njih je i Nacionalni fond za sufinansiranje inovacija, koji će biti dodatni podsticaj predstavnicima venčurnog kapitala iz celog sveta da ulažu u srpske startap kompanije, naveo je ministar.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije — novosadski studiji 3Lateral i Eipix, koji su postali u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix.

Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

U skladu sa tim, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević rekao da se onog trenutka kada se neka zemlja pojavi u „Startap džinom” istraživanju povećavaju šanse da je zapaze strani investitori i organizacije.

Osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, ovo istraživanje je značajno jer nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, na osnovu istraživanja možemo da mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva.

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije COVID-19 na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da od deset startapova četiri ne raspolažu novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca.

Nedavno objavljeno istraživanje Inicijative „Digitalna Srbija” posvećeno implikacijama pandemije na digitalnu privredu pokazalo je da čak dve trećine domaćih startapa beleži pad prodaje veći od 60 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik