Zbog pada izvoza junećeg mesa država otkupljuje tržišne viškove

Bez autora
Sep 24 2020

Kako bi se pomoglo uzgajivačima junadi Vlada Srbije odlučila je da otkupi tržišne viškove za junad za klanje i preradu namenjenu izvozu. Prijavljivanje za subvencije počelo je pre nekoliko dana i traje do 5. novembra.

Prema uredbi koju je Vlada donela finansijska podrška za otkup tržišnih viškova iznosi 26 dinara po kilogramu žive mere za otkupljenu junad za klanje i preradu namenjenu izvozu grla minimalne težine 600 kilograma. Raša Sorin iz Torka gaji više od stotinu junadi, a u ovom trenutku za tržište ima spremno dvadeset grla.

"Hoću konkurisati, dosta znači, jer cena od 252 dinara i još neke premije čujem to bi bilo dosta solidna cena, jer dve ture do sada junadi jednu turu sam dao na 1,8, a drugu sam dao na 1,7 – to je ispod svih nivoa cene", kaže Raša Sorin.

Vlada Ristić iz Donjeg Crnatova, koji je pre pet godina došao iz Niša u selo svojih roditelja, započeo je tov junadi i svinja.

"Prošla godina je bila katastrofalna sa cenom, prodaja je loše išla, nadamo se što kažu da država izlazi u susret da otkup bude 2,15 po kilogramu žive vage. To jedino može da nas spasi da ne radimo u minusu", ističe Vlada Ristić.

Tovom junadi u Srbiji se bavi između 12.000 i 16.000 gazdinstava u proseku sa po pet do šest junadi na farmi, to znači da tov junadi ima i socijalnu komponentu.

U ovom trenutku samo Vojvodini bi bilo potrebno da u stajama imamo 100.000 junadi.

"Devedesetih iz Jugoslavije je izvezeno 54.450 tona bebi bifa od toga je iz Vojvodine i iz Srbije bilo 30.000 tona. Sada se izvozi 300 do 400 tona manje", navodi Branislav Gulan, član odbora za selo SANU.

Stočari u Srbiji godišnje proizvedu 220.000 junadi, od toga je izvozu namenjeno 120.000 grla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik