BiH-OPEC: Potpisan sporazum o zajmu vrijedan sedam miliona dolara

Bez autora
Feb 23 2011

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i generalni direktor OPEC Fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Sulejman Jasir Al-Herbiš potpisali su danas u Beču Sporazum o zajmu za Projekat stambene obnove BiH vrijedan sedam miliona dolara. Ukupni troškovi Projekta iznose osam miliona dolara, od kojih sedam miliona čini zajam kreditora, a preostalih milion dolara čine doprinosi iz budžeta entiteta i distrikta Brčko. Rekonstrukcijom približno 700 stambenih jedinica za oko 3 000 lica želi se dugoročno riješiti procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica, posebno manjina, u sve dijelove BiH, a ujedno se želi da se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH rastereti finansijskog i društvenog tereta subvencionisanja povratnika.

BiH-OPEC: Potpisan sporazum o zajmu vrijedan sedam miliona dolaraMinistar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i generalni direktor OPEC Fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Sulejman Jasir Al-Herbiš potpisali su danas u Beču Sporazum o zajmu za Projekat stambene obnove BiH vrijedan sedam miliona dolara.

Ukupni troškovi Projekta iznose osam miliona dolara, od kojih sedam miliona čini zajam kreditora, a preostalih milion dolara čine doprinosi iz budžeta entiteta i distrikta Brčko, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Rekonstrukcijom približno 700 stambenih jedinica za oko 3 000 lica želi se dugoročno riješiti procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica, posebno manjina, u sve dijelove BiH, a ujedno se želi da se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH rastereti finansijskog i društvenog tereta subvencionisanja povratnika.

Projekat čine tri komponente - obnova stambenih objekata, koja će biti finansirana u cijelosti iz sredstava zajma, dok će subvencije i troškovi rada i revizije biti finasirane iz doprinosa pomenutih budžeta.

Sredstva zajma biće alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, po 3.237.500 dolara, /po 46,25 odsto/, a distriktu Brčko 525.000 dolara. Rok otplate kredita je 20 godina, sa grejs periodom od pet godina, i godišnjom kamatnom stopom od 2,5 odsto na ukupan iznos zajma.

Gradonačelnik distrikta Brčko Dragan Pajić i generalni direktor OFID-a Sulejman Jasir Al-Herbiš potpisali su Projektni sporazum, dok će sa predstavnicima entiteta sporazum biti potpisan naknadno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik