Cena kvadrata će rasti iduće godine

Bez autora
Dec 07 2010

Da tržište nekretnina u našoj zemlji počinje da se oporavlja najbolje govori potražnja za uslugama savetovanja investitora, kao i povećan broj stambenih kredita u odnosu na prošlu godinu. Takođe, država je najavila i izgradnju stanova u naselju “Dr Ivan Ribar” kao i na lokaciji novobeogradskog IMT, što će uticati na cenu kvadrata, ali za ekskluzivne lokacije i luksuzan kvalitet značajnih pomeranja cena neće biti. Tržište nekretnina u Beogradu je još pod uticajem efekata svetske ekonomske krize. Cene nekretnina u poslednje dve godine po kvartalu su padale za dva do tri odsto, a ukupno od početka krize 15 do 20 odsto u zavisnosti od lokacije, projekta, kvaliteta. Cene su još u opadajućem trendu, za koji se očekuje da će u značajno manjoj meri biti nastavljen i u narednom periodu. Može se primetiti pomak u potražnji stanova u poslednjih šest meseci, ali je ipak tražnja na i te kako nižem nivou od ponude.

Cena kvadrata će rasti iduće godineDa tržište nekretnina u našoj zemlji počinje da se oporavlja najbolje govori potražnja za uslugama savetovanja investitora, kao i povećan broj stambenih kredita u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, država je najavila i izgradnju stanova u naselju “Dr Ivan Ribar” kao i na lokaciji novobeogradskog IMT, što će uticati na cenu kvadrata, ali za ekskluzivne lokacije i luksuzan kvalitet značajnih pomeranja cena neće biti.

- Tržište nekretnina u Beogradu je još pod uticajem efekata svetske ekonomske krize - kaže Marko Vučinić iz konsultantske kuće “Koliers Internešnal”.

- Cene nekretnina u poslednje dve godine po kvartalu su padale za dva do tri odsto, a ukupno od početka krize 15 do 20 odsto u zavisnosti od lokacije, projekta, kvaliteta. Cene su još u opadajućem trendu, za koji se očekuje da će u značajno manjoj meri biti nastavljen i u narednom periodu. Može se primetiti pomak u potražnji stanova u poslednjih šest meseci, ali je ipak tražnja na i te kako nižem nivou od ponude.

U “Koliersu” ističu da će tek u drugoj polovini 2011. godine tržište biti stabilizovano. Takođe, u narednoj godini, kako kaže Vučinić, bolje će se planirati projekti, radiće se detaljnije analize kako bi se odredile prodajne cene.

- Iako je primetno da tržište nekretnina doživljava blagi oporavak, odnosno da su se stekli pre svega finansijski uslovi za realizaciju nekih najavljenih projekata, predstoji nam teška godina - ističe Srđan Vujičić, direktor “King strdža” za Srbiju.

- Kada Srbija dibije status kandidata za EU situacija na tržištu će biti bolja, a potpuni oporavak očekujemo tek u 2012. Ono što svakako treba pratiti u narednom periodu je ponuda nepokretnosti koje će banke iznositi na tržište zbog neizmirenih hipotekarnih kredita. Na meti investitora su i Niš, Subotica, Kragujevac, međutim, trenutno je teško uraditi dobru kalkulaciju u prestonici, a o drugim gradovima i da ne govorimo.

Prema podacima ove engleske konsultantske kuće najniža cena kvadrata trenutno je u Borči oko 1.000 evra, dok je najviša u pojedinim delovima Dedinja gde novogradnja dostiže iznos od 4.000 evra za kvadratni metar, a čak postoje projekti gde je cena i za 50 odsto viša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik