Cena kvadrata od 600 do 700 evra

Bez autora
Mar 02 2011

Odbornici SO Pirot na poslednjoj sednici doneli su odluku o formiranju Opštinske stambene agencije koja je neophodna za realizaciju projekta obezbeđenja stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima. U Pirotu je planirana izgradnja 64 stana na lokaciji u naselju „Tanasko Rajić“, preko puta kasarne. Prema najavama iz opštine, izgradnja stanova bi krenula u aprilu ove godine. U Srbiji će tokom ove godine početi izgradnja 1.700 stanova za građane sa srednjim i nižim primanjima, projektom je obuhvaćeno 12 gradova i opština, a cena kvadrata bi bila od 600 do 700 evra. Reč je o projektu „Obezbeđenje stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima’’ koji se raealizuje uz finansijsku podršku Banke Saveta Evrope.

Cena kvadrata od 600 do 700 evraOdbornici SO Pirot na poslednjoj sednici doneli su odluku o formiranju Opštinske stambene agencije koja je neophodna za realizaciju projekta obezbeđenja stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima.

U Pirotu je planirana izgradnja 64 stana na lokaciji u naselju „Tanasko Rajić“, preko puta kasarne. Prema najavama iz opštine, izgradnja stanova bi krenula u aprilu ove godine.

U Srbiji će tokom ove godine početi izgradnja 1.700 stanova za građane sa srednjim i nižim primanjima, projektom je obuhvaćeno 12 gradova i opština, a cena kvadrata bi bila od 600 do 700 evra. Reč je o projektu „Obezbeđenje stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima’’ koji se raealizuje uz finansijsku podršku Banke Saveta Evrope.

Pirot se našao u grupi od 12 gradova koji je sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja potpisao sporazum o realizaciji ovog projekta. Izgradnja stanova koji će moći da se kupe pod uslovima povoljnijim od tržišnih predviđena je u Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Užicu i Čačku. Savet Evrope za izgradnju socijalnih stanova obezbedio je 32 miliona evra, dok će uz učešće lokalnih samouprava ukupna vrednost projekta biti 50 miliona evra.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da je opština ušla u ovaj projekat pošto ima projekte, lokaciju i dozvolu za izgradnju.

- Na toj lokaciji je još ranije trebalo da se izgrade tri lamele sa po dvadesetak stanova. Na tim temeljima bi se sada gradila ova 64 stana. Da bismo to sve mogli da radimo, morali smo da formiramo ovu stambenu agenciju. Agencija će imati zadatak da koordinira rad opštine sa nadležnim ministarstvom, raspiše javnu nabavku, odabere izvođača, prati izgradnju objekata, ali i pribavi spiskove zainteresovanih građana potencijalnih kupaca ili zakupaca stanova koji će biti izgrađeni, i da te stanove prodaje. Država daje pare za izgradnju tih stanova a opština lokaciju i obezbeđuje sve moguće dozvole i neophodnu infrastrukturu. U njihovoj izgradnji učešće opštine bi bilo oko 30 odsto - kaže Popović.

Popović kaže da će na ovaj način Piroćanci koji nemaju rešeno stambeno pitanje moći pod povoljnijim uslovima da dođu do stana.

- Još uvek se ne zna cena po metru kvadratnom tih stanova, ali bi oni svakako trebalo da budu od 20 do 30 posto jeftiniji od tržišne cene. Trenutno se cena stanova na tržištu u Pirotu kreće i do 750 evra po metru kvadratnom. Naš predlog je da za ove stanove konkurišu lica za nižim primanjima.Takva lica će imati prednost. Naša agencija će utvrditi i kriterijume za kupovinu ili iznajmljivanje stanova. Najvažnije je da ova agencija posle prodaje ovih stanova nastavi dalju izgradnju tih socijalnih stanova u gradu.Za izgradnju ovih stanova vlada veliko interesovanje u gradu. Mnogi su se javljali. Mislim da će interesovanje biti zaista veliko jer će ovi stanovi biti jeftiniji od sadašnje cene stanogradnje na tržištu - kaže Popović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik