Cene padaju a stanovi prazni

Bez autora
Mar 18 2011

Stanodavcima poslednjih meseci ne cveta posao jer je posle mnogo vremena ponuda drastično veća od potražnje. Samim tim i cene stanova za iznajmljivanja su pale. Istina, kvalitetne garsonjere u centru manje-više drže cenu, ali veliki, luksuzni stanovi sada stoje prazni. Stručnjaci u agencijama za nekretnine tvrde da je ovo nekada bio vodeći biznis, ali je poslednjih godinu dana ponuda uzela danak potražnji. Manji stanovi još su u ponudi po "dobrim" cenama, dok vlasnici salonskih polako odustaju od izdavanja. Najalarmantnije stanje je sa luksuznim kućama koje se izdaju na Dedinju. Uprkos savetovanju, vlasnici jednostavno ne žele da spuste rentu i njihove kuće su prazne. Slično je i sa velikim stanovima, koji su nekada bili aktuelni, a danas su prazni i po nekoliko meseci, čak i godinu dana. Dešava se da vlasnici spuste cenu ako je u pitanju zakupac koji je ozbiljan, ali ne često.

Cene padaju a stanovi prazniStanodavcima poslednjih meseci ne cveta posao jer je posle mnogo vremena ponuda drastično veća od potražnje. Samim tim i cene stanova za iznajmljivanja su pale.

Istina, kvalitetne garsonjere u centru manje-više drže cenu, ali veliki, luksuzni stanovi sada stoje prazni.

Stručnjaci u agencijama za nekretnine tvrde da je ovo nekada bio vodeći biznis, ali je poslednjih godinu dana ponuda uzela danak potražnji. Manji stanovi još su u ponudi po "dobrim" cenama, dok vlasnici salonskih polako odustaju od izdavanja.

Aleksandra Kon, suvlasnik agencije Alka, kaže da je "najalarmantnije stanje sa luksuznim kućama koje se izdaju na Dedinju. Uprkos našem savetovanju, vlasnici jednostavno ne žele da spuste rentu i njihove kuće su prazne".

"Slično je i sa velikim stanovima, koji su nekada bili aktuelni, a danas su prazni i po nekoliko meseci, čak i godinu dana. Dešava se da vlasnici spuste cenu ako je u pitanju zakupac koji je ozbiljan, ali ne često", dodaje ona.

Besparica je primorala veliki broj mladih osoba, kao i studenata da odustanu od iznajmljivanja stanova i vrate se životu sa porodicom, pa je trenutno ponuda stanova duplo jača od potražnje.

"Mali stanovi su najskuplji, a to je ono što najčešće iznajmljuju mlađe osobe i studenti, pa su ih visoke kirije primorale da odustanu od iznajmljivanja. Činjenica je da su trenutne situacije svesni i vlasnici ovih objekata, ali s obzirom na površinu manjih stanova, ne mogu smanjiti cenu više od 20 do 30 evra. Trenutno se najviše izdaju stanovi u novim zgradama, dok je 'nemoguća misija' naći stanare za velike salonske stanove", ističe Aleksandra Kon.

Ovu priču potvrđuju u gotovo svim beogradskim agencijama za izdavanje stanova. Kako navode, najskuplje su garsonjere, gde se za 15 do 20 metara kvadratnih izdvaja od 100 do 250 evra. Povoljniji su jednosobni stanovi koji se mogu iznajmiti već od 150 evra. Prosečna cena dvosobnih je oko 250, dok su trosobni i veći stanovi najskuplji.

"Garsonjere su najmanje i najskuplje, pa je u našoj agenciji najveća potražnja za dvosobnim stanovima. Uglavnom je reč o porodicama koje zahtevaju da za izdvojeni novac dobiju dobre i kvalitetne objekte. Cene jesu različite, ali za pristojan dvosoban stan potrebno je izdvojiti najmanje 300 evra. Mada, ponekada se 'zalomi' i jako dobar stan na dobroj lokaciji. Dakle, sve zavisi od onog ko izdaje", rekli su u agenciji Zonarent.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik