Centar za promociju nauke gradi se po idejnom rešenju austrijskog arhitekte

Bez autora
Dec 19 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić saopštio je da će se zgrada Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 graditi po idejnom rešenju austrijskog arhitekte Volfganga Čapelera. Čapeler je dobio prvu nagradu u konkurenciji 232 rada iz 47 zemalja. Projektna dokumentacija biće završena do proleća, kada treba da počne i izgradnja u novobeogradskom bloku 39. Centar će biti otvoren za sve građane Srbije, ali i strane posetioce naše prestonice. Izgradnja Centra koštaće 20 miliona evra i trebalo bi da bude završena 2012. godine. Po broju prijavljenih radova ovaj konkurs je bio najveći arhitektonski poziv u svetu u 2010. godini. Rešenje za Centar za promociju nauke nije megalomansko, a podseća na vasionski brod. Ovaj centar će biti mesto zabavnog i interaktivnog upoznavanja sa naukom, a u njemu će biti i postavke naših pronalazača. Centar će pored ostalog imati planetarijum, klub naučnika, laboratorije, učionice, konferencijske sale, restorane, garaže i parking.

Centar za promociju nauke gradi se po idejnom rešenju austrijskog arhitektePotpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić saopštio je da će se zgrada Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 graditi po idejnom rešenju austrijskog arhitekte Volfganga Čapelera.

Čapeler je dobio prvu nagradu u konkurenciji 232 rada iz 47 zemalja. Projektna dokumentacija biće završena do proleća, kada treba da počne i izgradnja u novobeogradskom bloku 39. Centar će biti otvoren za sve građane Srbije, ali i strane posetioce naše prestonice. Izgradnja Centra koštaće 20 miliona evra i trebalo bi da bude završena 2012. Godine.

Po broju prijavljenih radova ovaj konkurs je bio najveći arhitektonski poziv u svetu u 2010. godini.

Rešenje za Centar za promociju nauke nije megalomansko, a podseća na vasionski brod. Ovaj centar će biti mesto zabavnog i interaktivnog upoznavanja sa naukom, a u njemu će biti i postavke naših pronalazača. Centar će pored ostalog imati planetarijum, klub naučnika, laboratorije, učionice, konferencijske sale, restorane, garaže i parking.

Konkurs, koji je raspisalo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, sproveden je po pravilima Međunarodne asocijacije arhitekata, u saradnji sa domaćim arhitektonskim udruženjima, a žiri je činilo sedam članova, četiri strana i tri domaća stručnjaka.

Projekat Centra za promociju nauke deo je programa investicija u naučnu infrastrukturu koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke.

Austrijskom arhitekti je za prvonagrađeni rad pripala nagrada od 60.000 evra, dok je drugoplasirano rešenje, rad stručnjaka iz japanskog arhitektonskog biroa, nagrađeno sa 20.000 evra, a treću nagradu od 10.000 evra dobio je tim arhitekata iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik