Cijene novih stanova u Sloveniji na povijesnom minimumu

Bez autora
Jan 13 2014

Cijene stambenih nekretnina u Sloveniji u trećem kvartalu 2013. godine pale su za 4 posto u odnosu na drugi kvartal, objavio je u ponedjeljak slovenski zavod za statistiku na osnovi podataka o prodanim nekretninama, a na taj je pad po općoj ocjeni najviše utjecala prodaja stanova koji su se našli u vlasništvu banaka. Cijene novih stanova pale su još i više, za 15 posto, te dostigle najnižu razinu otkako se prate podaci. Cijena novih stanova statistički je bila za 13,5 posto niža od cijene u prvom kvartalu 2007., prije izbijanja krize u građevinarstvu koja je dovela do stagnacije prodaje i zamrzavanja cijena. Na pad cijena novih stanova najviše je utjecala lanjska prodaja 60-ak stanova u kompleksu "Celovški dvori" u Ljubljani, koje je gradilo građevinsko poduzeće Vegrad. Ta je tvrtka u međuvremenu završila u stečaju, a prodaju tih stanova ubrzano žele završiti banke koje su nakon stečaja postale vlasnice stanova.

Cijene novih stanova u Sloveniji na povijesnom minimumuCijene stambenih nekretnina u Sloveniji u trećem kvartalu 2013. godine pale su za 4 posto u odnosu na drugi kvartal, objavio je u ponedjeljak slovenski zavod za statistiku na osnovi podataka o prodanim nekretninama, a na taj je pad po općoj ocjeni najviše utjecala prodaja stanova koji su se našli u vlasništvu banaka.

Cijene novih stanova pale su još i više, za 15 posto, te dostigle najnižu razinu otkako se prate podaci.

Cijena novih stanova statistički je bila za 13,5 posto niža od cijene u prvom kvartalu 2007., prije izbijanja krize u građevinarstvu koja je dovela do stagnacije prodaje i zamrzavanja cijena.

Na pad cijena novih stanova najviše je utjecala lanjska prodaja 60-ak stanova u kompleksu "Celovški dvori" u Ljubljani, koje je gradilo građevinsko poduzeće Vegrad. Ta je tvrtka u međuvremenu završila u stečaju, a prodaju tih stanova ubrzano žele završiti banke koje su nakon stečaja postale vlasnice stanova.

Cijene starih, rabljenih stanova ostale su u drugom kvartalu lani nepromijenjene u odnosu na drugi kvartal, dok su cijene novih kuća zabilježile četvrti uzastopni kvartalni pad.

Cijene novih kuća konstantno su se smanjivale tijekom prošle godine, a u odnosu na prvi kvartal 2008. godine te su cijene pale za 27,8 posto, ustanovio je slovenski zavod za statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik