Digitalizacija katastra: Osnova za uspostavu prostornih podataka

Bez autora
Dec 05 2010

Prevođenje katastarskih planova iz analognog u digitalni oblik te uspostava digitalnog katastra temeljni je zadatak svake države u izgradnji efikasnog sistema upravljanja prostornim informacijama. Na putu ka e-društvu, slijedeći put razvijenih zemalja u okruženju, Federacija BiH je također aktivno pristupila realizaciji ovih aktivnosti. Katastarski podaci u digitalnom obliku jedan su od bitnih preduslova modernizacije i transformacije katastra iz tradicionalne u modernu evidenciju infrastrukture prostornih podataka. Svrha prevođenja katastarskih planova iz analognog u digitalni vektorski oblik je omogućiti brže i lakše održavanje katastra, jednostavniji pregled i ispravku grešaka nastalih u toku rada s podacima, uvid u prostorne katastarske informacije, bolje upravljanje istim, a samim time i očuvanje podataka analognih planova te njihovo objedinjavanje u jednu cjelinu.

Digitalizacija katastra: Osnova za uspostavu prostornih podatakaPrevođenje katastarskih planova iz analognog u digitalni oblik te uspostava digitalnog katastra temeljni je zadatak svake države u izgradnji efikasnog sistema upravljanja prostornim informacijama.

Na putu ka e-društvu, slijedeći put razvijenih zemalja u okruženju, Federacija BiH je također aktivno pristupila realizaciji ovih aktivnosti.

Katastarski podaci u digitalnom obliku jedan su od bitnih preduslova modernizacije i transformacije katastra iz tradicionalne u modernu evidenciju infrastrukture prostornih podataka. Svrha prevođenja katastarskih planova iz analognog u digitalni vektorski oblik je omogućiti brže i lakše održavanje katastra, jednostavniji pregled i ispravku grešaka nastalih u toku rada s podacima, uvid u prostorne katastarske informacije, bolje upravljanje istim, a samim time i očuvanje podataka analognih planova te njihovo objedinjavanje u jednu cjelinu.

Jedinica za implementaciju projekta Svjetske banke za zemljišno-knjižnu administraciju, zajedno s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, provodi aktivnosti na pripremi i odabiru novih katastarskih općina za digitalizaciju katastarskih planova. Pri odabiru područja koja će biti digitalizirana Federalna uprava daje prednost privredno značajnijim i gradskim područjima i općinama koje su izrazile interes da učestvuju sa svojim sredstvima u smislu principa zajedničkog ulaganja. Također, prioritet kod digitalizacije katastarskih planova u ovom periodu su i katastarske općine koje zahvataju područje koridora 5c (izgradnja autoputa), jer je u pitanju javni interes.

Postupkom skeniranja katastarskih planova te njihovom vektorizacijom dobivaju se digitalni katastarski planovi u vektorskom obliku, koji predstavljeni na takav način, zajedno s alfanumeričkim podacima iz katastarskog operata i pohranjeni u digitalnom obliku, predstavljaju vrijednu katastarsku bazu podataka, tj. prvi je put dobivena katastarska općina kao cjelina.

Do sada su digitalizirani podaci 539 katastarskih općina u Federaciji BiH iz sredstava budžeta i kredita SB-a. Takvi podaci pogodni su za sigurnu i pouzdanu pohranu te pružaju mogućnost daljnje kvalitetne obrade, korekcije i nadopune. Međutim, treba imati na umu da je sadašnje stanje samo međufaza prema vjerovatno ne tako dalekoj budućnosti, kada će korisnik prostornih podataka o nekretninama biti svaki subjekt i skoro svaki građanin, kaže se u saopćenju federalnog Ministarstva pravde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik