Digitalni arhiv u RGZ-u

Bez autora
May 26 2011

Ministar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić pustio je danas u rad digitalni arhiv u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) u Beogradu, u kojem će u naredne tri godine desetine miliona geodetskih dokumenata biti prevedeno iz analognog u digitalni oblik.U digitalni oblik biće prevedeno 100.000 katastarskih planova iz raznih perioda, nekoliko desetina miliona drugih dokumenata i arhivske građe. Cilj ovog projekta je da se sva arhivska dokumentacija koja postoji u Srbiji prevede u digitalni oblik i bude dostupna građanima.

Digitalni arhiv u RGZ-uMinistar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić pustio je danas u rad digitalni arhiv u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) u Beogradu, u kojem će u naredne tri godine desetine miliona geodetskih dokumenata biti prevedeno iz analognog u digitalni oblik.

U digitalni oblik biće prevedeno 100.000 katastarskih planova iz raznih perioda, nekoliko desetina miliona drugih dokumenata i arhivske građe.

Cilj ovog projekta je da se sva arhivska dokumentacija koja postoji u Srbiji prevede u digitalni oblik i bude dostupna građanima, što će dovesti do ubrzanja procedure i uštede vremena za krajnje korisnike.

Kada se u digitalni oblik prebace svi originalni katastarski planovi i sva dokumentaciju koju Srbija poseduje iz oblasti geodezije, a koji se čuvaju u RGZ-u, postoji mogućnost da se posle toga arhivira i neka druga vrsta arhivske građe ili arhivski dokumenti neke druge države.

Otvaranje digitalnog arhiva još jedan korak u približavanju Srbije EU jer će za tri godine, kada celokupan posao bude završen, naša zemlja biti na istom nivou sa drugim evropskim zemljama po modernom pristupu svim podacima iz katastra nepokretnosti.

Otvaranju digitalnog arhiva u Beogradu, koji je jedinstven u ovom delu Evrope, prisustvovali su ambasadori Kraljevina Norveške i Švedske u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag i Krister Asp, uz pomoć čijih zemalja je arhiv opremljen.

Vrednost projekta iznosi 900.000 evra, od čega je iz kredita Svetske banke obezbeđeno 400.000 evra za uređenje prostora, a 500.000 evra je donacija Švedske i Norveške za opremanje prostora i edukaciju kadrova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik