Dobri rezultati Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove

Bez autora
Dec 16 2010

U Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove sumirani su rezultati rada u poslednjih četrnaest meseci, otkad je stupio na snagu nov zakon u ovoj oblasti. Sekretarijat je posle četrdeset godina, koliko postoji, prvi put u prostorijama koje čine celinu na tri sprata, a u rad su uvedeni i novi trendovi, te zaposleni imaju bolju i lakšu međusobnu komunikaciju, kao i komunikaciju s građanima. Sekretarijat ostvaruje dobre rezultate, a u prilog tome govori da je za četrnaest meseci izdato 800 lokacijskih dozvola za objekte veće od 800 kvadratnih metara, što spada u nadležnost grada, kao i više od 700 građevinskih dozvola. Zahvaljujući tome danas u Beogradu, ako se uključe i dozvole za objekte do 800 metara kvadratnih koje izdaju opštine, ima više od milion kvadrata moguće gradnje, na šta treba dodati i projekat ministarstva na lokaciji kasarne “4. juli” sa pola miliona kvadrata. Kada se preračuna u novac, to je iznos od bezmalo 2,5 milijardi evra, tako da u narednom periodu treba raditi na pospešivanju tržišta i iznalaženju kupaca za sve ono što se gradi u glavnom gradu...

Dobri rezultati Sekretarijata za urbanizam i građevinske posloveU Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove sumirani su rezultati rada u poslednjih četrnaest meseci, otkad je stupio na snagu nov zakon u ovoj oblasti.

Sekretarijat je posle četrdeset godina, koliko postoji, prvi put u prostorijama koje čine celinu na tri sprata, a u rad su uvedeni i novi trendovi, te zaposleni imaju bolju i lakšu međusobnu komunikaciju, kao i komunikaciju s građanima.

Sekretarijat ostvaruje dobre rezultate, a u prilog tome govori da je za četrnaest meseci izdato 800 lokacijskih dozvola za objekte veće od 800 kvadratnih metara, što spada u nadležnost grada, kao i više od 700 građevinskih dozvola. Zahvaljujući tome danas u Beogradu, ako se uključe i dozvole za objekte do 800 metara kvadratnih koje izdaju opštine, ima više od milion kvadrata moguće gradnje, na šta treba dodati i projekat ministarstva na lokaciji kasarne “4. juli” sa pola miliona kvadrata. Kada se preračuna u novac, to je iznos od bezmalo 2,5 milijardi evra, tako da u narednom periodu treba raditi na pospešivanju tržišta i iznalaženju kupaca za sve ono što se gradi u glavnom gradu. Koliki je pomak učinjen, govori i podatak da je 2008. godine u Beogradu izdato svega 400 građevinskih dozvola, a sada je evidentan duplo veći broj zahvaljujući radu, angažmanu i zakonu.

Postoji potpuna saglasnost između ministarstva i grada, te se odaje priznanje ovom sekretarijatu za sve što je učinio za unapređivanje oblasti građevine i urbanizma. Činjenica je da je protekle godine između 20 i 40 hiljada građevinskih radnika ostalo bez posla, ali to nije posledica sporih procedura i birokratije niti lošeg zakona, već izuzetno teške ekonomske situacije i pada investicija u ovoj oblasti. Zato je država na prvom mestu nastojala da bude vrlo fleksibilna u sprovođenju zakona, a početkom januara očekuju nas i izmene i dopune ovog zakona.

Najveći problemi koji zahtevaju rešavanje jesu svojinski odnosi nad građevinskim zemljištem i donošenje planskih i regulacionih akata, a kada se to uradi, izdavanje lokacija i dozvola biće znatno brže.

Od velikog značaja je i projekat pomoći građevinskoj industriji u okviru kojeg će se četiri milijarde dinara investirati u izgradnju i infrastrukturu Beograda. Među važnim projektima, u čije će finansiranje sa pola sredstava učestvovati i grad, jesu Mirijevski bulevar, kanalizacioni sistemi u brojnim delovima grada i završetak radova na mostu u Obrenovcu. Ovaj projekat, ali i mnogi drugi doprineće da sledeće godine građevina bude sektor koji će privredu čitave zemlje povući napred.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik