Država gubi milijarde na kiriji

Bez autora
Jun 22 2010

Od 600.000 nekretnina koje poseduje, država mesečno izdaje samo 137, i dobija jedva 20 miliona dinara. Država u svom posedu ima nepokretnosti vredne 1.400, a pokretna imovina je 680 milijardi dinara. Otkako je počela ekonomska kriza, Republička direkcija za imovinu ima sve više problema da izda državne lokale, čak i u prestonici, uključujući najuži centar Beograda. Kako su nam priznali u Direkciji, sve su češći i zahtevi za smanjenje kirije. Tako već neko vreme Direkcija ne uspeva da izda osam lokala u Beogradu i jedan u Kikindi. Od 646.060 nepokretnosti, u komercijalnom zakupu je svega 137 lokala, od kojih se mesečno u kasu Direkcije slije oko 19,5 miliona dinara. Ovaj novac spada u budžetska sredstva i troši se po Zakonu o budžetu. Relativno mali broj izdatih lokala posledica je zakonske regulative, kojom je komercijalni zakup poslovnih prostora i tako ostvaren prihod dat lokalnoj samoupravi.

Država gubi milijarde na kirijiOd 600.000 nekretnina koje poseduje, država mesečno izdaje samo 137, i dobija jedva 20 miliona dinara.

Država u svom posedu ima nepokretnosti vredne 1.400, a pokretna imovina je 680 milijardi dinara

Otkako je počela ekonomska kriza, Republička direkcija za imovinu ima sve više problema da izda državne lokale, čak i u prestonici, uključujući najuži centar Beograda. Kako su nam priznali u Direkciji, sve su češći i zahtevi za smanjenje kirije.

Tako već neko vreme Direkcija ne uspeva da izda osam lokala u Beogradu i jedan u Kikindi. Od 646.060 nepokretnosti, u komercijalnom zakupu je svega 137 lokala, od kojih se mesečno u kasu Direkcije slije oko 19,5 miliona dinara.

Ovaj novac spada u budžetska sredstva i troši se po Zakonu o budžetu, tvrde u Direkciji. Za koje konkretno stavke, nismo uspeli da saznamo.

"Relativno mali broj izdatih lokala posledica je zakonske regulative, kojom je komercijalni zakup poslovnih prostora i tako ostvaren prihod dat lokalnoj samoupravi", stoji u dopisu poslatom redakciji ”Novosti”, koji je u ime Direkcije potpisao pomoćnik direktora Srboljub Panić.

Odgovarajući na naše pitanje kolika je vrednost onoga što država poseduje, Panić navodi da je vrednost nepokretnosti evidentiranih kod Direkcije nešto veća od 1.400 milijardi dinara.

Osim ovoga, Direkcija upravlja i sa 5.290.932 pokretnosti (automobili itd), vrednih više od 680 milijardi dinara.

Ali, ovo je samo knjigovodstvena vrednost tih stvari, koja je niža od tržišne, ističu u Direkciji, i dodaju da se tržišna vrednost utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju.

Poslednji oglas Direkcija je objavila 28. aprila ove godine, kada je ponudila šest poslovnih prostora, dva kancelarijska i stambeno-poslovni objekat u Beogradu, plus jedan poslovni prostor u Kikindi. Raspon cena poslovnog prostora u Beogradu kreće se između pet i 10 evra po kvadratu, a u Kikindi je dva evra.

Tako je, recimo, cena poslovnog prostora od 74,69 kvadrata u samom srcu metropole, u Ulici gospodar Jevremovoj 747 evra mesečno, a kancelarijski prostor u ekstrazoni, u Beogradskoj, od 248,12 kvadrata, 1.737 evra mesečno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik