Dulić: Moguća besplatna legalizacija objekata

Bez autora
Dec 22 2010

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da postoji mogućnost da se vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata omogući besplatna legalizacija i da će, ukoliko to bude učinjeno, građani koji su već platili za to biti „kompenzirani”.Proces legalizacije loše ide i može da doživi potpuni neuspeh. Građani su prijavili za legalizaciju više od 780.000 divljih objekata. Država bi putem jednog dekreta mogla da reši taj problem koji bi ušao u izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, a postoji više mogućih načina i u svakom slučaju taj proces trebalo bi da bude završen u narednih godinu ili godinu i po dana.

Dulić: Moguća besplatna legalizacija objekataMinistar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas Tanjugu da postoji mogućnost da se vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata omogući besplatna legalizacija i da će, ukoliko to bude učinjeno, građani koji su već platili za to biti „kompenzirani”.

Dulić je kazao da proces legalizacije loše ide i da može da doživi potpuni neuspeh, podsetivši da je su građani prijavili za legalizaciju više od 780.000 divljih objekata.

On je istakao da bi država putem jednog dekreta mogla da reši taj problem koji bi ušao u izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, dodajući da postoji više mogućih načina i da bi u svakom slučaju taj proces trebalo da bude završen u narednih godinu ili godinu i po dana.

Ministar je izrazio uverenje da će početkom januara gradonačelnici, predstavnici lokalnih samouprava, Ministarstva finansija i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja naći rešenje, koje će biti sastavni deo izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji.

On je kazao da se ništa neće raditi bez dogovora sa lokalnim samoupravama, koje ubiraju novac od legalizacije i koje su investirale ogroman novac u razvoj infrastrukture u divljim naseljima, kao i da bi taj novac trebalo da im se nadoknadi na neki način.

Dulić je kazao da se u tom slučaju ne bi zaboravili građani koji su već platili legalizaciju, jer bi u suprotnom država poslala lošu poruku.

„Već u januaru ćemo naći model koji podrazumeva da svi oni koji imaju objekte koje mogu da legalizuju i koji su prijavljeni za legalizaciju do 11. marta 2010. godine mogu to da učine”, rekao je ministar.

On je dodao da se to odnosi na objekte koji nisu građeni u zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, od neadekvatnog materijala, na klizištima i na tuđem zemljištu.

Njihovi vlasnici će imati mogućost legalizacije „po bržim procedurama, na mnogo lakši način i za mnogo manje novca”.

„Moramo da razmišljamo kako da nađemo pravni način kako da ceo problem rešimo brzo. Nismo mi prva zemlja koja bi legalizaciju tako rešavala, to su uradile mnoge zemlje pre nas”, naglasio je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik