Etapna gradnja moguća od maja

Bez autora
Apr 14 2010

Primena Pravilnika o dopunama pravilnika o sadržini građevinske dozvole, koji će omogućiti etapnu gradnju, očekuje se do kraja meseca. Na osnovu Pravilnika i izdate lokacijske dozvole može se završiti prva faza objekta. Dok gradi prvu fazu, investitor ima vremena da priprema nastavak projekta i da prikuplja neophodnu dokumentaciju za drugu fazu građevinske dozvole.Za izdavanje lokacijske dozvole do početka gradnje objekta biće, prema njegovim rečima, potrebno 90 dana uz pretpostavku da svako uradi svoj posao na vreme. Ti propisi će ubrzati izlazak investitora na gradilište, skratiti vreme potrebno za završetak objekta i podići rejting Srbije kao investicione destinacije. Udruženje za visokogradnju će do kraja meseca objaviti i upustvo kako etapno graditi. Ono će se sastojati od 27 koraka i trebalo bi da pomogne investitorima.

Etapna gradnja moguća od majaPrimena Pravilnika o dopunama pravilnika o sadržini građevinske dozvole, koji će omogućiti etapnu gradnju, očekuje se do kraja meseca, rekao je Goran Dugandžija, predsednik Grupacije za visokogradnju pri Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da se na osnovu Pravilnika i izdate lokacijske dozvole može završiti prva faza objekta. Dok gradi prvu fazu, investitor, kako kaže Dugandžija, ima vremena da priprema nastavak projekta i da prikuplja neophodnu dokumentaciju za drugu fazu građevinske dozvole.

Za izdavanje lokacijske dozvole do početka gradnje objekta biće, prema njegovim rečima, potrebno 90 dana uz pretpostavku da svako uradi svoj posao na vreme.

"Ti propisi će ubrzati izlazak investitora na gradilište, skratiti vreme potrebno za završetak objekta i podići rejting Srbije kao investicione destinacije", rekao je Dugandžija.

Udruženje za visokogradnju će do kraja meseca objaviti i upustvo kako etapno graditi. Ono će se sastojati od 27 koraka i trebalo bi da pomogne investitorima.

Za lokacijsku dozvolu potrebno je od lokalne samouprave tražiti informacije o lokaciji. Taj dokument, koji bi opštine trebalo da izdaju u roku od osam dana, zapravo sadrži urbanističke uslove i izdaje se na osnovu detaljnih urbanističkih planova. Potom investitor pravi idejni projekat koji je, ističe Dugandžija, važan jer se njime definišu kvadratura objekta, broj stanova, brojila i slično. Poslednji korak je da nadležni organ izda potvrdu da je idejno rešenje usklađeno sa urbanističkim planovima.

Dugandžija je istakao da je stanje u građevinskoj industriji u najgorem stanju u poređenju s drugim privrednim granama.

Aleksandar Popović iz PKS-a je rekao da je ovogodišnja građevinska sezona izgubljena zbog sporog izdavanja građevinskih dozvola.

Anđelko Kovačević, potpredsednik PKS-a je rekao da je zabeležen pad tražnje u sektoru građevinarstva, zaustavljen trend uspešnog poslovanja građevinskih kompanija i da se smanjuje broj zaposlenih.

On je dodao da bi pri raspisivanju tendera trebalo vodi računa o tome da uslove mogu ispuniti domaće kompanije, da se omogući lizing nekretnina, nastavi program subvencionisanih stambenih kredita i počne gradnja stanova za policiju i vojsku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik