Godišnji porez na stan od 80.000 evra - 12.000 dinara

Bez autora
Apr 20 2010

Najnepravičniji od svih poreskih propisa u Srbiji - Zakon o porezu na imovinu potpuno je promenjen i spreman za sednicu Vlade već u četvrtak. Na sve nekretnine ubuduće će se plaćati jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto. Tako će, primera radi, na stan vredan 80.000 evra vlasnik plaćati 12.000 dinara poreza godišnje umesto 2.000 dinara kao do sada. Poreska stopa od 0,4 odsto bila je najniža od četiri postojeće po sadašnjem zakonu i primenjivala se na nepokretnosti vredne do šest miliona dinara. Međutim, u 2006. godini 99,7 odsto obveznika platilo porez baš po toj stopi bez obzira na vrednost nekretnine. Novim zakonom ovakve anomalije, koje su išle u korist pre svega najbogatijih, ispravljene su tako što se porez više neće moći umanjiti i do 70 odsto na osnovu života u domaćinstvu, nego za najviše 10.000 dinara po članu. Po dosadašnjim propisima, poreska osnovica od milion evra mogla je po ovom osnovu da se automatski smanji za nemalih 700.000 evra!

Godišnji porez na stan od 80.000 evra - 12.000 dinaraNajnepravičniji od svih poreskih propisa u Srbiji - Zakon o porezu na imovinu potpuno je promenjen i spreman za sednicu Vlade već u četvrtak.

Na sve nekretnine ubuduće će se plaćati jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto, saznaje “Blic”. Tako će, primera radi, na stan vredan 80.000 evra vlasnik plaćati 12.000 dinara poreza godišnje umesto 2.000 dinara kao do sada.

Poreska stopa od 0,4 odsto bila je najniža od četiri postojeće po sadašnjem zakonu i primenjivala se na nepokretnosti vredne do šest miliona dinara.

Međutim, u 2006. godini 99,7 odsto obveznika platilo porez baš po toj stopi bez obzira na vrednost nekretnine.

Novim zakonom ovakve anomalije, koje su išle u korist pre svega najbogatijih, ispravljene su tako što se porez više neće moći umanjiti i do 70 odsto na osnovu života u domaćinstvu, nego za najviše 10.000 dinara po članu. Po dosadašnjim propisima, poreska osnovica od milion evra mogla je po ovom osnovu da se automatski smanji za nemalih 700.000 evra! Uz to, vlasnik je imao pravo i na smanjenje poreske obaveze opet za 70 odsto na osnovu starosti nekretnine. Novim zakonom ova mogućnost svedena je na maksimalnih 40 odsto.

- Porez na imovinu je izuzetno komplikovan i najdrastičniji primer kako se porezima favorizuju oni koji imaju najvrednije nekretnine. Zato je novi zakon bio prvi korak ka uspostavljanju pravičnog oporezivanja i pošto je gotov naći će se na dnevnom redu prve sednice Skupštine - najavila je juče ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik