Građevinarstvo uz turizam najveći uvoznik strane radne snage

Bez autora
Dec 15 2010

Strategija razvoja građevinarstva ima za cilj da značajno poboljšanje stanja u ovom sektoru zbog toga što postoji velika rezerva zapošljavanja u građevinarstvu, jer se danas zbog manjeg interesa za rad u ovom sektoru i nedovoljne ponude radne snage, vrši zapošljavanje stranaca. Građevinarstvo je uz turizam najveći uvoznik strane radne snage. Dakle, građevinarstvo je značajan sektor u crnogorskoj ekonomiji, čiji potencijali se koriste ispod mogućnosti. To je sektor koji ima multiplikativne efekte na druge sektore, pa se može smatrati i kao jedan od strateških sektora u Crnoj Gori, pogotovu imajući u vidu potencijalna ulaganja u narednom periodu. U Ekonomskoj politici Vlade Crne Gore za 2011. godinu osnovni cilj je dinamiziranje privrednog rasta, a očekuje se rast građevinarstva i time njegovo učešće u planiranom realnom rastu od 2,5 odsto BDP, a očekuje se nivo od 550 miliona eura stranih direktnih investicija.

Građevinarstvo uz turizam najveći uvoznik strane radne snageStrategija razvoja građevinarstva ima za cilj da značajno poboljšanje stanja u ovom sektoru zbog toga što postoji velika rezerva zapošljavanja u građevinarstvu, jer se danas zbog manjeg interesa za rad u ovom sektoru i nedovoljne ponude radne snage, vrši zapošljavanje stranaca, saopštio je danas Zoran Tomić, sekretar ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je građevinarstvo uz  turizam najveći uvoznik strane radne snage.

"Dakle,  građevinarstvo je značajan sektor u crnogorskoj ekonomiji, čiji potencijali se   koriste ispod mogućnosti.  To je sektor koji ima multiplikativne efekte na druge sektore, pa se može smatrati i kao jedan od strateških sektora u Crnoj Gori, pogotovu imajući u vidu potencijalna ulaganja u narednom periodu", rekao je on.

U Ekonomskoj politici Vlade Crne Gore za 2011. godinu osnovni cilj je dinamiziranje privrednog rasta, a očekuje se rast građevinarstva i time njegovo učešće  u planiranom realnom rastu od 2,5 odsto BDP, a očekuje se nivo od 550 miliona eura stranih direktnih investicija.

Postavlja se pitanje kakvu odgovarajuću organizacionu strukturu postaviti za realizaciju tako visoke investicione vrijednosti. Kao adekvatan odgovor na to pitanje, Strategijom je predviđeno formiranje posebnog Vladinog Savjeta za prioritetne projekte, koji bi se bavio investicionim projektima od nacionalnog značaja, sa zadatkom usklađivanja rada državnih organa i rješavanja problema vezanih za prioritetne projekte na najvišem nivou. Time bi se omogućilo efikasno odlučivanje i upravljanje u ovom domenu od ideje do realizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik