Građevinski sektor RS tone sve dublje

Bez autora
Jun 01 2011

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u RS u aprilu ove godine manja je u odnosu na mart za 13,8 procenata. Vrijednost izvršenih radova u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 9,9 odsto. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u aprilu ove godine je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 3,3 odsto, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini radovi su smanjeni za 23,7 procenata. Na domaćim prostorima i dalje je prisutan opšti pad poslovanja u građevinskom sektoru. Iako je taj pad aktivnosti posljednjih mjeseci usporeniji u odnosu na ranije, on je i dalje prisutan. Potrebno ga je u potpunosti zaustaviti, da bi se moglo reći da je ovaj sektor izašao iz krize. S ciljem prevazilaženja nepovoljnog stanja u oblasti građevinarstva bila je neophodna intervencija nadležnih institucija. Svaka ozbiljna država se u ovakvim okolnostima okreće investicijama na sve moguće načine, da bi se pokrenula privreda i obezbijedilo povećanje obima poslovanja, ako treba i kroz zaduženja.

Građevinski sektor RS tone sve dubljeVrijednost izvršenih građevinskih radova u RS u aprilu ove godine manja je u odnosu na mart za 13,8 procenata, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, vrijednost izvršenih radova u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 9,9 odsto.

- Vrijednost izvršenih građevinskih radova u aprilu ove godine je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 3,3 odsto, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini radovi su smanjeni za 23,7 procenata - navode u Zavodu za statistiku RS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić je potvrdio da ja na domaćim prostorima i dalje prisutan opšti pad poslovanja u građevinskom sektoru.

- Iako je taj pad aktivnosti posljednjih mjeseci usporeniji u odnosu na ranije, on je i dalje prisutan. Potrebno ga je u potpunosti zaustaviti, da bi se moglo reći da je ovaj sektor izašao iz krize - istakao je Milić.

On je dodao da bi s ciljem prevazilaženja nepovoljnog stanja u oblasti građevinarstva bila neophodna intervencija nadležnih institucija.

- Svaka ozbiljna država se u ovakvim okolnostima okreće investicijama na sve moguće načine, da bi se pokrenula privreda i obezbijedilo povećanje obima poslovanja, ako treba i kroz zaduženja - istakao je Milić.

On je dodao da veliki problem u građevinskom sektoru predstavljaju preduzeća koja posluju na crno.

- Veliki dio posla koji se realizuje u ovom sektoru zapravo se radi na crno i na taj način se dodatno urušava i ono malo građevinarske operative koja radi u skladu sa zakonom i koja poštuje svoje obaveze - istakao je Milić.

Predsjednik Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin je istakao da je jedini pozitivan pokazatelj u ovom sektoru povećanje aktivnosti u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle.

- Ipak ni ovi pokazatelji nisu previše ohrabrujući, jer su uslovi na tržištu i dalje veoma teški. Osim toga, i dalje je prisutna nesigurnost poslodavaca da zapošljavaju više radne snage - istakao je Ivaštanin.

Radnici

Broj radnika na gradilištima u aprilu ove godine u odnosu na mart veći je za 1,9 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec lani manji za 14,4 odsto, a u odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godini za 12 procenata, podaci su Zavoda za statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik