Investitori na građevinske dozvole čekaju i do 170 dana

Bez autora
Dec 08 2010

Strani investitori sve manje novca ulažu u našoj zemlji u izgradnju svojih poslovnih prostora, jer im se ne isplati da prosečno na građevinsku dozvolu čekaju oko 170 dana. Isplativije im je da iznajme prostor, a što “kači” budžet Srbije, koji ostaje prazniji za svaku izgubljenu investiciju. U Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja kažu da su stranim investitorima potrebni isti papiri kao i našim ulagačima. Tačnije, investitori iz zemalja sa kojima Srbija ima potpisan Ugovor o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, mogu u našoj zemlji slobodno da investiraju. Ista pravila važe i za ulaganja Srbije u tim zemljama. Državljanstvo Republike Srbije nije uslov za dobijanje pomenutih dozvola. Ustavnom odredbom je omogućeno da strana fizička i pravna lica mogu da poseduju nepokretnosti u Republici Srbiji. Jedini uslov je mogućnost da i građani Srbije stiču prava svojine u zemljama iz kojih strani investitori potiču. To se omogućuje na takozvanoj bazi reciprociteta.

Investitori na građevinske dozvole čekaju i do 170 danaStrani investitori sve manje novca ulažu u našoj zemlji u izgradnju svojih poslovnih prostora, jer im se ne isplati da prosečno na građevinsku dozvolu čekaju oko 170 dana.

Isplativije im je da iznajme prostor, a što “kači” budžet Srbije, koji ostaje prazniji za svaku izgubljenu investiciju.

U Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja kažu da su stranim investitorima potrebni isti papiri kao i našim ulagačima. Tačnije, investitori iz zemalja sa kojima Srbija ima potpisan Ugovor o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, mogu u našoj zemlji slobodno da investiraju. Ista pravila važe i za ulaganja Srbije u tim zemljama.
 
- Državljanstvo Republike Srbije nije uslov za dobijanje pomenutih dozvola. Ustavnom odredbom je omogućeno da strana fizička i pravna lica mogu da poseduju nepokretnosti u Republici Srbiji. Jedini uslov je mogućnost da i građani Srbije stiču prava svojine u zemljama iz kojih strani investitori potiču. To se omogućuje na takozvanoj bazi reciprociteta - kažu za “Blic nekretnine” u Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja.
 
Međutim, da sporo izdavanje građevinskih dozvola bukvalno odbija strane investitore od ulaganja u Srbiju, potvrđuju u Udruženju za građevinsku industriju u PKS.
 
- Zbog sporog procesa izdavanja građevinskih dozvola strani investitori u poslednje vreme sve manje imaju želju i nameru da kupuju zemljište u Srbiji i na njemu grade svoje poslovne prostore. Zato ih sve više iznajmljuje već izgrađene poslovne prostore, a što nikako nije dobro za budžet Srbije - kažu za “Blic nekretnine” u PKS i navode da je najveći problem što u službama koje izdaju ove dozvole sede nestručni ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik