Katastrofa građevine: Broj završenih stanova u drugom kvartalu smanjen čak 60,3%

Bez autora
Sep 22 2010

Građevinski sektor u Hrvatskoj i dalje je u "teškoj banani", pokazuju najnoviji podaci DZS-a. Tako je nastavljen pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova, pad narudžbi i izrazitiji pad broja završenih stanova. Vrijednost izvršenih radova koje su pravne osobe s 20 i više zaposlenika izvele s vlastitim radnicima u razdoblju od travnja do lipnja ove u odnosu na isto razdoblje lani pala je za 30,7 posto, vrijednost novih narudžbi manja je za 56 posto, a broj završenih stanova pao je za čak 60,3 posto. Statistički podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u Hrvatskoj bila manja za 32,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a vrijednost novih narudžbi istovremeno je smanjena za 53,2 posto. Poduzeća s više od 20 zaposlenih u prvom polugodištu su izvele građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 10,23 milijarde kuna.

Katastrofa građevine: Broj završenih stanova u drugom kvartalu smanjen čak 60,3%Građevinski sektor u Hrvatskoj i dalje je u "teškoj banani", pokazuju najnoviji podaci DZS-a.

Tako je nastavljen pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova, pad narudžbi i izrazitiji pad broja završenih stanova.

Vrijednost izvršenih radova koje su pravne osobe s 20 i više zaposlenika izvele s vlastitim radnicima u razdoblju od travnja do lipnja ove u odnosu na isto razdoblje lani pala je za 30,7 posto, vrijednost novih narudžbi manja je za 56 posto, a broj završenih stanova pao je za čak 60,3 posto.

Statistički podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u Hrvatskoj bila manja za 32,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a vrijednost novih narudžbi istovremeno je smanjena za 53,2 posto.

Poduzeća s više od 20 zaposlenih u prvom polugodištu su izvele građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 10,23 milijarde kuna.

Vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima iznosila je 6,94 milijarde kuna, a onih ostvarenih s podizvođačima 3,28 milijardi kuna.

Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima, 3,36 milijarde kuna ili 48,4 posto odnosi se na radove na zgradama, a 3,58 milijardi kuna ili 51,6 posto na ostale građevine.

Udio radova na novogradnjama u ukupnoj strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je u prvom polugodištu 63,6 posto, a ostali radovi sudjelovali su sa 36,4 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik