Kriza jača od rasta građevinarstva

Bez autora
May 04 2011

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvršenih građevinskih radova u Srpskoj u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 17 odsto, ali građevinci ističu da je ovaj sektor još daleko od izlaska iz krize. Vrijednost izvršenih radova u martu ove godine u odnosu na februar 2011. godine veća je za 66 odsto, dok je u odnosu na mart 2010. godine veća za 34,9 odsto. Vrijednost izvršenih radova u martu u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini manja je za 11,5 odsto. Broj radnika na građevinskim radovima u martu ove godine u odnosu na februar veći je za 23,3 odsto. S druge strane, broj radnika u martu ove u odnosu na mart 2010. godine manji je za 10,4 odsto, a u odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godine za 13,6 odsto.

Kriza jača od rasta građevinarstvaPrema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvršenih građevinskih radova u Srpskoj u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća je za 17 odsto, ali građevinci ističu da je ovaj sektor još daleko od izlaska iz krize.

Prema podacima Zavoda, vrijednost izvršenih radova u martu ove godine u odnosu na februar 2011. godine veća je za 66 odsto, dok je u odnosu na mart 2010. godine veća za 34,9 odsto.

- Vrijednost izvršenih radova u martu u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini manja je za 11,5 odsto - navedeno je u izvještaju Zavoda.

Broj radnika na građevinskim radovima u martu ove godine u odnosu na februar veći je za 23,3 odsto.

- S druge strane, broj radnika u martu ove u odnosu na mart 2010. godine manji je za 10,4 odsto, a u odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godine za 13,6 odsto - ističe se u izvještaju.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da ovi podaci nisu pravi pokazatelj stanja u građevinarstvu.

- Smanjen broj radnika u odnosu na mart prošle godine je pravi pokazatelj stanja u ovoj oblasti. Građevinarstvo je još daleko od izlaska iz krize, a ovi pokazatelji o povećanju aktivnosti mogu biti samo trenutni pokazatelj stanja. Na izlasku iz krize se mora raditi sa konkretnim mjerama, odnosno djelima, a ne riječima - naglasio je Milić.

Član Udruženja ekonomista RS SNjOT Nebojša Balaban kaže da su prošla i pretprošla godina bile jako loše za građevinski sektor RS i da su podaci o povećanju radova pozitivan signal.

- To ukazuje na to da dolazi do blagog porasta u ovoj oblasti koja je najviše pogođena krizom. To je dobar znak i pokazatelj da se dešava nešto pozitivno, ali se na terenu to poboljšanje veoma teško vidi - kazao je Balaban i dodao da je u proteklom periodu došlo do pada zaposlenosti u ovoj grani.

Ministarstvo

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kaže da je građevinarstvo, kao i cijela privreda RS, u krizi.

- Očekujemo da će s početkom izgradnje velikih infrastrukturnih projekata i projekata u energetskom sektoru građevinarstvo početi da se oporavlja i zato ćemo insistirati na tome da se u ovim radovima što je moguće više angažuje domaća operativa - naglasila je Golićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik