Kvadrati nam nisu na broju

Bez autora
Nov 29 2010

Ni deset godina nakon petooktobarskih promena, država nema kompletnu evidenciju o svim nekretninama i njihovim vlasnicima. Ne samo što joj nije poznato šta sve poseduju njeni građani i preduzeća, već ni svoju “imovinsku kartu” nije u stanju da ažurira. U Republičkom geodetskom zavodu, međutim, kažu da je katastar nepokretnosti završen za 91 odsto teritorije Srbije, a da će preostalih devet odsto biti u knjigama za manje od godinu dana. Takođe, svim državnim institucijama dostupna je baza podataka RGZ uključujući i Ministarstvo finansija, koje priprema novi zakon o porezu na imovinu. Nedavno je, naime, ministarka finansija Diana Dragutinović, izjavila da bi novi propisi o porezu na imovinu i ranije bili doneti, ali da to nije bilo moguće jer katastar nepokretnosti u Srbiji nije kompletiran. I novi zakon će biti privremen dok se ne ustroji jedinstvena svojinska evidencija na celoj teritoriji.

Kvadrati nam nisu na brojuNi deset godina nakon petooktobarskih promena, država nema kompletnu evidenciju o svim nekretninama i njihovim vlasnicima.

Ne samo što joj nije poznato šta sve poseduju njeni građani i preduzeća, već ni svoju “imovinsku kartu” nije u stanju da ažurira. U Republičkom geodetskom zavodu, međutim, kažu da je katastar nepokretnosti završen za 91 odsto teritorije Srbije, a da će preostalih devet odsto biti u knjigama za manje od godinu dana. Takođe, kako navode, svim državnim institucijama dostupna je baza podataka RGZ uključujući i Ministarstvo finansija, koje priprema novi zakon o porezu na imovinu.

Nedavno je, naime, ministarka finansija Diana Dragutinović, izjavila da bi novi propisi o porezu na imovinu i ranije bili doneti, ali da to nije bilo moguće jer katastar nepokretnosti u Srbiji nije kompletiran. I novi zakon će kako je istakla biti privremen dok se ne ustroji jedinstvena svojinska evidencija na celoj teritoriji. Država bi iz katastra, a u svrhe razrezivanja nameta mogla da dobije recimo podatke o tome koliko nepokretnosti pojedinac ima u svom vlasništvu. Jer, nije isti porez ako se u nekretnini živi, ako su članovi porodice prijavljeni na toj adresi ili je to samo nepokretnost, koja služi za odmor, rentiranje...

- Naša baza podataka dostupna je svim institucijama i dostavljamo ih kada se od nas to traži - kažu u RGZ.

- U našoj evidenciji su podaci o zemljištu, objektima, posebnim delovima zgrada, kao što su stanovi, garaže, poslovni prostor i naravno o vlasnicima. Dakle, na jednom mestu nalaze se i tehnički podaci o parcelama i objektima i o vlasnicima kao i o teretima poput hipoteka.

Izrada katastra privodi se kraju i time će konačno, posle više od pet decenija, Srbija na jednom mestu imati podatke o svim nekretninama i njihovim vlasnicima. Za građane to znači veću vrednost njihovih kuća, stanova, imanja, pravnu sigurnost, mogućnost upisa hipoteke, a za kupce nekretnina to je garancija da neće biti prevareni. Za državu to znači tačnu inoformaciju o tome šta poseduju pojedinci, šta preduzeća, a šta ona sama. Sredinom 2011. godine podaci u katastru biće dostupni i preko Interneta.

U glavnom gradu bilo je najviše problema oko izrade katastra zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Ova jedinstvena svojinska evidencija ustrojena je za opštine Novi Beograd, Vračar, Stari grad, Savski venac, Rakovicu, Zvezdaru, Palilulu, Ovču, Sopot, Lazarevac i Mladenovac. Trenutno su u završnoj fazi katastarske opštine Mirijevo, Višnjica i Voždovac. Na javnom uvidu su opštine Kneževac i Veliki Mokri Lug, a do kraja godine planira se početak izlaganja za Čukaricu.

Najčešći problem, koji otežava upis prava na nepokretnostima, jeste nekompletna i nevalidna dokumentacija na osnovu koje se zahteva upis. Jer, decenijama se, zbog takozvane društvene svojine, o tome nije vodilo računa.

Građani još nemaju ni dovoljno izgrađenu svest o važnosti upisa nepokretnosti. Takođe, u RGZ savetuju građanima da na teritoriji gde je ustrojen katastar ažuriraju promene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik