Na povraćaj PDV čekaće 20 godina

Bez autora
Mar 23 2011

Oko 200 porodica, kupci gradskih socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, više od godinu dana pokušava da ostvari zakonsko pravo na povraćaj PDV-a. Kako stvari sada stoje, povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana moći će da naplate tek kada svoje stanove budu isplatili u celosti, što je, okvirno, za oko 20 godina. Bez obzira na to što je jedan od uslova da se uopšte učestvuje na konkursu bio upravo to da kupuju prvi stan, što je ujedno i uslov za povraćaj PDV, stanari socijalno neprofitnih stanova u Jurija Gagarina i Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu, sa stanovišta Zakona, ipak nisu ispunili taj uslov. Problem je u tome što je grad Beograd u slučaju ovih stanova i investitor i “banka”, odnosno što su kupci kredite uzimali upravo od grada, a ne od poslovnih banaka. Oni tako gradu plaćaju mesečne rate i tako će biti dok ne otplate svoje stanove.

Na povraćaj PDV čekaće 20 godina Oko 200 porodica, kupci gradskih socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, više od godinu dana pokušava da ostvari zakonsko pravo na povraćaj PDV-a.

Kako stvari sada stoje, povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana moći će da naplate tek kada svoje stanove budu isplatili u celosti, što je, okvirno, za oko 20 godina.

Bez obzira na to što je jedan od uslova da se uopšte učestvuje na konkursu bio upravo to da kupuju prvi stan, što je ujedno i uslov za povraćaj PDV, stanari socijalno neprofitnih stanova u Jurija Gagarina i Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu, sa stanovišta Zakona, ipak nisu ispunili taj uslov.

Problem je u tome što je grad Beograd u slučaju ovih stanova i investitor i “banka”, odnosno što su kupci kredite uzimali upravo od grada, a ne od poslovnih banaka. Oni tako gradu plaćaju mesečne rate i tako će biti dok ne otplate svoje stanove.

“PDV smo uredno platili kada smo uplaćivali i učešće od 20 odsto. Iako je Zakonom predviđeno da se PDV vraća u roku od mesec do 45 dana, mi se sa tim problemom borimo već 15 meseci jer smo naišli na neodobravanje i Ministarstva finansija i Poreske uprave. Njihovo obrazloženje je da je po Zakonu da tek kada se isplati ceo kredit, onda možemo da tražimo povraćaj PDV, što je u našem slučaju za 20 godina. Navodi se i da Skupština grada, koja je investitor i od koje smo uzeli kredit, nije banka”, kaže Ivana Drobni koja živi u jednom od socijalno neprofitnih stanova u Ulici Jurija Gagarina.

Ona kaže da su se stanari obraćali i Ministarstvu finansija, Skupštini Srbije, Vladi, predsedniku Republike, ali da niko osim grada, koji nad ovim problemom nema ingerencije, nije bio zainteresovan da pomogne.

“Navodno, Zakon o PDV bi trebalo da bude izmenjen, zahvaljući čemu bismo možda uspeli da uradimo nešto. Nažalost, on se već dva puta povlači iz skupštinske procedure, a mi mislimo da se problem može prevazići i podzakonskim aktima. Pitanje je i zašto smo uopšte morali da ga platimo iako je Zakon omogućio njegovo vraćanje. Većina nas je u dugovima jer smo zajmili novac za taj PDV”, objašnjava Drobni i ističe da su kupci uz učešće istog dana morali da uplate i porez.

Porez na dodatnu vrednost, koji su kupci stanova morali tada da plate, varirao je od kvadrature a on, ilustracije radi, za stan od 55 kvadrata iznosi oko 4.500 evra.

Interesantno je i to da je ovaj problem praktično jedinstven i u Beogradu i u celoj zemlji, i da će se sa njim suočavati svi ostali kupci neprofitnih stanova koji čekaju na useljenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik