Namet na kvadrat

Bez autora
Dec 08 2010

Ministarstvo finansija je, kako nam je potvrđeno, u ovoj instituciji, pripremilo konačnu verziju novog Zakona o imovini, a kojim se obezbeđuje značajna progresivnost u oporezivanju nekretnina u vlasništvu građana. Formula je tako osmišnjena da se za skuplje nekretnine plaća značajno veći iznos poreza nego do sada, dok će se za stanove i kuće prosečnih vrednosti i kvadrata, ovaj namet plaćati u sličnom iznosu kao i do sada. Suština u novoj formuli je, zapravo, u načinu na koji građani ostvaruju olakšice pri plaćanju poreza na imovinu. Poreska stopa na sve nekretnine biće 0,4 odsto vrednosti nekretnine, ali nakon obračunatih olakšica po osnovu starosti nekretnine od 0,8 odsto po godini, do maksimalnih 40 odsto. Da podsetimo, do sada je olakšica, odnosno “poreski kredit” iznosio 70 odsto vrednosti nekretnina na koju se namet plaća.

Namet na kvadratMinistarstvo finansija je, kako nam je potvrđeno, u ovoj instituciji, pripremilo konačnu verziju novog Zakona o imovini, a kojim se obezbeđuje značajna progresivnost u oporezivanju nekretnina u vlasništvu građana.

- Formula je tako osmišnjena da se za skuplje nekretnine plaća značajno veći iznos poreza nego do sada, dok će se za stanove i kuće prosečnih vrednosti i kvadrata, ovaj namet plaćati u sličnom iznosu kao i do sada.

Suština u novoj formuli je, zapravo, u načinu na koji građani ostvaruju olakšice pri plaćanju poreza na imovinu. Poreska stopa na sve nekretnine biće 0,4 odsto vrednosti nekretnine, ali nakon obračunatih olakšica po osnovu starosti nekretnine od 0,8 odsto po godini, do maksimalnih 40 odsto. Da podsetimo, do sada je olakšica, odnosno “poreski kredit” iznosio 70 odsto vrednosti nekretnina na koju se namet plaća.

- Kada se, nakon oslobađanja po osnovu starosti nekretnine, obračuna 0,4 odsto poreza, dobije se osnovica od koje se, naknadno oduzima i iznos ostvaren po osnovu činjenice da u tim nekretninama neko živi i koja se plaća fiksno - ističu u Ministarstvu finansija.

- Ali, ova olakšica će u slučaju da je poreska osnovica do 200 evra biti 50 odsto njene vrednosti, dok će za skuplje nekretnine biti 10.000 dinara. Tako se postiže značajna progresivnost u naplati poreza na imovinu. Tako je, što se i vidi iz tabele, za stan istog kvaliteta od 75.000 evra porez 125 evra, dok je za duplo skuplji stan (150.000 evra) porez troduplo veći!

Osnov za obračun vrednosti nekretnina poreznicima će i ovog puta pripremiti nadležni u Republičkom zavodu za statistiku. Statističari će, naime, spremiti standarde na bazi kojih će se utvrđivati iznos koji će poslužiti kao osnov za obračun, ali se još ne zna da li će koristiti dosadašnju metodologiju ili će se približiti tržišnoj vrednosti.

Pravna lica, međutim, neće biti obuhvaćena ovim zakonskim rešenjem. Prema mišljenju poznavaoca oblasti knjigovodstva, ali i nekretnina, ovaj potez Vlade ni malo nije “u dosluhu” onoga što je iz Vlade najavljivano, a tiče se značajnijeg oporezivanja bogatijih. Jer, većina bogatijih u Srbiji sve svoje pokretne i nepokretne stvari i vodi na firme, jer je osnovica za obračun poreza u ovom slučaju ne tržišna, pa ne čak ni statistička, već knjigovodstvena vrednost stana koja je, po pravilu, značajno niža od realne.

Pravna lica izuzeta

Ministarka finansija je odustala od ranijeg plana da, ubuduće, porez od 0,4 odsto na vrednost nekretnina važi za pravna lica. Problem je, naime, što bi u slučaju baš svih firmi morala da se obračunava realna tržišna vrednost nekretnina, a što je u slučaju mnogih kompanija koje su, zbog krize, prilično nelikvidne, dodatno finansijski opteretilo. Ovo, posebno, zato što lošestojeće firme, pa i većina javnih preduzeća, imaju nekretnine na atraktivnim lokacijama po Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik