Nekretnine u Sloveniji pale do 30%

Bez autora
Aug 14 2013

Cene nekretnina u Sloveniji pale su od 10 do 30 posto u tri godine, otkad je uspostavljen jedinstveni registar. Vrednost stanova i poslovnih prostora najviše je pala u centrima Ljubljane i drugih većih gradova. Podaci o kretanju cena na tržištu u skladu su s našim očekivanjima i međunarodnim iskustvima. Revalorizovane vrednosti nekretnina treba da potvrdi još i vlada jer će parlament na jesen odlučivati o zakonu o porezu na nekretnine, a podaci iz registra biće osnov za njegovo određivanje. Prema podacima koje je Geodetska uprava već objavila na internetu, tržišna vrednost nekretnina u zadnje tri godine u Sloveniji je najviše pala na lokacijama gde su cene bile najviše.

Nekretnine u Sloveniji pale do 30%Cene nekretnina u Sloveniji pale su od 10 do 30 posto u tri godine, otkad je uspostavljen jedinstveni registar.

Vrednost stanova i poslovnih prostora najviše je pala u centrima Ljubljane i drugih većih gradova.

Podaci o kretanju cena na tržištu u skladu su s našim očekivanjima i međunarodnim iskustvima, izjavio je Martin Smodiš iz Geodetske uprave za vrednovanje nekretnina.

Revalorizovane vrednosti nekretnina treba da potvrdi još i vlada jer će parlament na jesen odlučivati o zakonu o porezu na nekretnine, a podaci iz registra biće osnov za njegovo određivanje.

Prema podacima koje je Geodetska uprava već objavila na internetu, tržišna vrednost nekretnina u zadnje tri godine u Sloveniji je najviše pala na lokacijama gde su cene bile najviše.

Tako je u centru Ljubljane, Postojni, Novoj Gorici, Idriji i na još nekim lokacijama realna vrednost stanova, u odnosu na prvu procenu iz 2010. godine, smanjena od 16 do 17 posto, a znatno su smanjene i vrednosti poslovnog prostora.

Četvrtinu svoje prethodne vrednosti izgubila su građevinska zemljišta na nekim lokacijama na slovenačkoj obali, u okolici Bleda i Bohinja, kao i kod Kranjske Gore, dok se tržišne vrednosti poljoprivrednog zemljišta nisu menjale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik