Novi poslovni kompleks na Međunarodnom terminalu

Bez autora
Sep 12 2021

JKP „Parking servis” započelo je radove na izgradnji još jedne poslovne zgrade u novom kompleksu Terminal 2 u Bloku 42, gde će biti smeštena carinarnica Luke Beograd, čime će se težak kamionski saobraćaj izmestiti iz centra grada, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

Kada radovi budu završeni, Međunarodni terminal imaće savremenu „pametnu zgradu”, površine oko 5.000 kvadrata.

Od neuslovnog i nebezbednog kontejnerskog naselja, Terminal „Parking servisa” postao je najsavremeniji međunarodni logistički centar na Balkanu. Sastoji se od Terminala 1, kroz koji godišnje prođe više od 150.000 kamiona, sa 300.000 obrađenih carinskih deklaracija i novoizgrađenog Terminala 2, pa se kompleks sada prostire na 12 hektara. Na Terminalu 2 su izgrađene saobraćajnice, parking za 263 vozila i tri poslovna objekta, u koje će se useliti službe za prenos i održavanje vozila „Parking servisa”, kao i ispostava Uprave carina, sa šalter salom za rad sa strankama.

U Logističkom centru „Parking servisa” godišnje se ocarini roba u vrednosti od tri milijarde evra. Kroz Međunarodni terminal nekada dnevno prođe i po 500 kamiona, ali su mnogi kamioni carinili robu i u centru grada. Izgradnjom nove carinarnice i povećanjem kapaciteta parkinga za kamione oni će se preseliti na Terminal 2, koji je u neposrednoj blizini auto-puta. Neophodnost zaštite životne sredine bio je važan motiv prilikom izgradnje novog kompleksa. Tako je na putničkom parkingu instaliran punjač za elektrovozila, a na parkingu za teretna vozila postavljeni su punjači za potrebe hladnjača. Električna energija u novoizgrađenim objektima dobijaće se putem solarnih panela, koji će biti postavljeni sledeće godine, rekao je Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis”.

U cilju zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja, na Terminalu 1 je planirana izgradnja nove kotlarnice na gas za grejanje svih objekata, koja će zameniti postojeću kotlarnicu na mazut.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik