Novoopremljena 22 zemljišnoknjižna ureda u FBiH

Bez autora
Oct 12 2010

Unapređenje procesa pružanja usluga u zemljišnoknjižnim uredima podrazumijeva, pored ostalog, i poboljšanje uvjeta rada za uposlene i uređenje prostora za rad sa strankama. U tom smislu, aktivnosti na renoviranju zemljišnoknjižnih ureda koje Federalno ministarstvo pravde provodi kroz Projekt registracije zemljišta, utiču i na sam kvalitet usluga koje se pružaju korisnicima jer se rad obavlja u profesionalnijem i prijatnijem okruženju, čime su i uposlenici motiviraniji i pružaju kvalitetnije usluge strankama. Sve aktivnosti na renoviranju se provode u skladu sa usvojenim standardima veličine zemljišnoknjižnih ureda i novog sistema fizičke podjele prostora na prostorije za rad sa strankama i odvojeni dio za rad samih zemljišnoknjižnih referenata. Ovakav pristup omogućava jasniju podjelu posla i povećanje efikasnosti rada zemljišnoknjižnih ureda jer stranke nemaju pristup prostorijama gdje referenti procesuju predmete.

Novoopremljena 22 zemljišnoknjižna ureda u FBiHUnapređenje procesa pružanja usluga u zemljišnoknjižnim uredima podrazumijeva, pored ostalog, i poboljšanje uvjeta rada za uposlene i uređenje prostora za rad sa strankama.

U tom smislu, aktivnosti na renoviranju zemljišnoknjižnih ureda koje Federalno ministarstvo pravde provodi kroz Projekt registracije zemljišta, utiču i na sam kvalitet usluga koje se pružaju korisnicima jer se rad obavlja u profesionalnijem i prijatnijem okruženju, čime su i uposlenici motiviraniji i pružaju kvalitetnije usluge strankama.

'Sve aktivnosti na renoviranju se provode u skladu sa usvojenim standardima veličine zemljišnoknjižnih ureda i novog sistema fizičke podjele prostora na prostorije za rad sa strankama i odvojeni dio za rad samih zemljišnoknjižnih referenata. Ovakav pristup omogućava jasniju podjelu posla i povećanje efikasnosti rada zemljišnoknjižnih ureda jer stranke nemaju pristup prostorijama gdje referenti procesuju predmete. Renoviranje zemljišnoknjižnih ureda popraćeno je i pravovremenom isporukom odgovarajućeg namještaja, dizajnirnog za potrebe zemljišnoknjižnih ureda  što  doprinosi većoj efikasnosti rada i omogućava adekvatnije arhiviranje dokumenata u uredima', saopćeno je iz Ministarstva pravde FBiH.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je do sada kroz Projekt registracije zemljišta u potpunosti renovirano i odgovarajućim uredskim namještajem opremljeno 22 zemljišnoknjižna ureda koji su ispunili usvojene standarde odnosno obezbijedili adekvatan prostor za renoviranje.

U saradnji sa predsjednicima sudova u Mostaru, Tuzli, Širokom Brijegu i Ljubuškom, te načelnicima ovih općina definisani su načini i konkretni vidovi suradnje u cilju poboljšanja uslova rada organizacionih jedinica zemljišnoknjižnih ureda ovih sudova u Čitluku, Lukavcu, Posušju i Grudama. Renoviranje ovih organizacionih jedinica se financira iz budžeta općina, a uredski namještaj i oprema su financirani sredstvima kredita kroz Projekt registracije zemljišta.

Pored navedenog, uređeni i opremljeni zemljišnoknjižni uredi utiču i na pozitivnu percepciju i povećanje povjerenja građana u zemljišne knjige, te da sada u potpunosti mogu udovoljiti zahtjevima građana i omogućiti lakše, prikladnije, prijatnije i profesionalnije pružanje usluga građanima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik