Od danas predaja dokumentacije

Bez autora
Oct 18 2010

Građani Crne Gore od danas do 18. novembra mogu predavati zahtjeve i dokumentaciju na šalterima banaka koje učestvuju u Vladinom projektu dodjele stambenih kredita „1000 plus stanova“. Za narednu godinu najavljeni su i novi projekti. Zainteresovani za učešće u projektu dodjele kredita za domaćinstva, koja nemaju riješeno stambeno pitanje, zahtjeve i dokumentaciju mogu predati u filijalama banaka svakog radnog dana od devet do 15 sati. Za učešće u projektu prijavljeno je više od hiljadu stanova i pet banaka – Komercijalna banka Budva, NLB Montenegrobanka, Erste, Hypo Alpe Adria i Crnogorska komercijalna banka. U projektu ne učestvuje Podgorička banka, iako se to očekivalo zbog velikog broja klijenata koji su zaposleni u državnoj upravi. Građani, kojima banka odobri kreditno zaduženje, dostavljaju dokumentaciju Implementacionoj jedinici (PROCON) koja je detaljno obrađuje i prosljeđuje Odboru projekta. Nakon toga, Odbor donosi odluku o izdavanju vaučera.

Od danas predaja dokumentacijeGrađani Crne Gore od danas do 18. novembra mogu predavati zahtjeve i dokumentaciju na šalterima banaka koje učestvuju u Vladinom projektu dodjele stambenih kredita „1000 plus stanova“.

Za narednu godinu najavljeni su i novi projekti.

Zainteresovani za učešće u projektu dodjele kredita za domaćinstva, koja nemaju riješeno stambeno pitanje, zahtjeve i dokumentaciju mogu predati u filijalama banaka svakog radnog dana od devet do 15 sati.

Za učešće u projektu prijavljeno je više od hiljadu stanova i pet banaka – Komercijalna banka Budva, NLB Montenegrobanka, Erste, Hypo Alpe Adria i Crnogorska komercijalna banka.

U projektu ne učestvuje Podgorička banka, iako se to očekivalo zbog velikog broja klijenata koji su zaposleni u državnoj upravi.

Građani, kojima banka odobri kreditno zaduženje, dostavljaju dokumentaciju Implementacionoj jedinici (PROCON) koja je detaljno obrađuje i prosljeđuje Odboru projekta. Nakon toga, Odbor donosi odluku o izdavanju vaučera.

PROCON obavještava aplikanta i izdaje vaučer koji važi mjesec. Građani koji dobiju vaučer treba da izaberu stan i sa građevinskom kompanijom sklope predugovor, dok sa bankom dogovaraju ugovor o stambenom kreditu.

Jednočlana i dvočlana porodična domaćinstva mogu konkurisati maksimalno za jednosoban stan, dok mladi bračni parovi bez djece najviše mogu aplicirati za dvosoban. Tročlana porodica može maksimum konkurisati za dvosoban stan, a četvoročlano porodično domaćinstvo za trosoban stan.

Među 1,3 hiljada ponuđenih stanova ima 16 odsto garsonjera, 42 jednosobna, 30 odsto dvosobnih, dok su 12 odsto veće stambene jedinice.

U projektu će moći da učestvuju i državni funkcioneri ukoliko ispunjavaju sve potrebne uslove.

Pravo učešća u projektu imaju porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i ispunjavaju pravilo neto zarade i njihove zaduženosti. Za učešće u projektu potrebna je maksimalna neto zarada u domaćinstvu do 500 eura, a za svaku narednu odraslu osobu 250 eura i 150 eura za svako dijete u domaćinstvu.

Vlada će odabranim domaćinstvima subvencionirati kamatnu stopu do iznosa od 4,9 odsto na godišnjem nivou, za ugovore za kupovinu stanova po cijeni do 900 eura za kvadratni metar.

Cijene ponuđenih stanova su od 600 do dvije hiljade eura. U Podgorici, gdje živi najviše građana sa neriješenim stambenim pitanjem, minimalna ponuđena cijena kvadrata stana je hiljadu eura.

Po cijeni od 600 do 1,1 hiljadu eura ponuđeno je 83 odsto stanova, a od 1,1 hiljadu do 1,5 hiljada, 13 odsto. Sa cijenom od 1,5 hiljada do dvije hiljade eura, građanima se nudi četiri odsto ukupno prijavljenih stanova.

Projekat Hiljadu plus je vrijedan 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke.

Građani će minimalnim učešćem obezbijediti 2,5 miliona eura.

Šta je potrebno

Tražena dokumentacija za dostavljanje prijave je popunjena aplikaciona forma, koja se nalazi na sajtu www.1000plus.me, a dostupna je u filijalama banaka, zatim ovjerena kopija nove lične karte ili uvjerenje o crnogorskom državljanstvu, kao i izvodi iz matične knjige rođenih za ostale članove domaćinstva i knjige vjenčanih.

Za odrasle članove domaćinstva potrebna je i potvrda o zaposlenju izdata od poslodavaca sa navedenim primanjima za prethodna tri mjeseca, izvodi iz lista nepokretnosti kao dokaz da podnosilac zahtjeva nema nekretninu u vlasništvu na teritoriji Crne Gore, kao i izjava o kućnoj zajednici.

Komercijalne banke će obaviti pretkvalifikaciju i provjeru kreditne sposobnosti i ostalih uslova aplikanata, na osnovi redoslijeda podnošenja zahtjeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik