Od legalizacije objekata 400 miliona eura

Bez autora
Feb 13 2013

Zakon o legalizaciji neformalno sagrađenih objekata, omogućiće državi da u narednih 7-8 godina, od taksi prihoduje oko 400 miliona eura. Prva faza je legalizacija, a potom slijedi regularizacija - objekti će biti upisani u katastar uz zakonsku obavezu plaćanja taksi za komunalno i građevinsko zemljište. Kako se bude realizovala planska dokumentacija, objekti će dobiti nove fasade, ulice, vrtiće, domove zdravlja. To će značiti i oko 20 hiljada novih radnih mjesta. U Crnoj Gori ima oko 100 hiljada nelegalno sagrađenih objekata. Skupština bi trebalo uskoro da usvoji Zakon o legalizaciji neformalno sagrađenih objekata, kada će i početi njihova evidencija. Očekuje sa da vlasnici legalizacijom objekata i plaćanjem taksi uvećaju vrijednost imovine za 50%. To je dobrobit na koju mogu računati građani koji izmire obaveze definisane Zakonom. Novac će biti isključivo investiran u ta naselja.

Od legalizacije objekata 400 miliona euraZakon o legalizaciji neformalno sagrađenih objekata, omogućiće državi da u narednih 7-8 godina, od taksi prihoduje oko 400 miliona eura, saopštio ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović.

"Prva faza je legalizacija, a potom slijedi regularizacija - objekti će biti upisani u katastar uz zakonsku obavezu plaćanja taksi za komunalno i građevinsko zemljište. Kako se bude realizovala planska dokumentacija, objekti će dobiti nove fasade, ulice, vrtiće, domove zdravlja. To će značiti i oko 20 hiljada novih radnih mjesta", kaže ministar Gvozdenović.

U Crnoj Gori ima oko 100 hiljada nelegalno sagrađenih objekata.

Skupština bi trebalo uskoro da usvoji Zakon o legalizaciji neformalno sagrađenih objekata, kada će i početi njihova evidencija.

"Očekuje sa da vlasnici legalizacijom objekata i plaćanjem taksi uvećaju vrijednost imovine za 50%. To je dobrobit na koju mogu računati građani koji izmire obaveze definisane Zakonom. Novac će biti isključivo investiran u ta naselja", dodaje Gvozdenović.

Pomoćnik ministra Marko Čanović kaže da su posebno vodili računa o socijalno ugrozenim kategorijama stanovništva, ali i o sankcijama za one koji su nelegalno izgradili objekte, radi sticanja ekonomske koristi.

Za objekte veće od 250 metara kvadratnih, vlasnici će morati da plate i naknadu za legalizaciju – 5 odsto vrijednosti komunalne takse.

"Predlogom Zakona legalizacija neće biti moguća u zoni Morskog dobra, nacionalnim parkovima, putnom pojasu. Postoje izuzeci za neke objekte koji imaju privremene dozvole i potrebno je uraditi analizu da li je moguća legalizacija i pod kojim uslovima", kaže Čanović.

Predstavnici UNDP-a u Crnoj Gori smatraju da se mjerama energetske efikasnosti moze ostvariti 63 odsto ušteda u potrosnji struje i na taj način obezbijediti finansiranje legalizacije.

"Tako se smanjuje ne samo broj nelegalno sagarađenih objekata, već se povećava zaposlenost, bruto drustveni proizvod, aktivnosti u građevinskom sektoru, poboljšava energetski bilans i standard gradjana" - kaže predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik