Osnovati bh. konzorcij uz pomoć države i banaka

Bez autora
Nov 24 2010

Radi izlaska građevinarstva iz sve veće krize i spašavanja ove najznačajnije privredne grane, Privredna komora RS predlaže osnivanje konzorcija domaćih građevinskih firmi, iako svjesna da postoji mnogo pretpostavki koje treba ispuniti da bi ova ideja bila realizirana. Građevinskih radova sve je manje, a posebno visokogradnje, te i one firme koje su započele radove, ne mogu ih završiti. Tu se ne radi o zvaničnoj inicijativi, nego o prijedlogu Privredne komore RS koji bi trebala podržati država ili nadležne entitetske vlasti, kako bi uz pomoć banaka bio osnovan domaći građevinski konzorcij koji bi mogao učestvovati na međunarodnim tenderima. Prema toj ideji, država bi trebala stati iza konzorcija u nastupu u inozemstvu, jer prema onome što sada imamo, bh. firme nisu konkurentne ni na domaćem, a posebno ne na stranom tržištu. Neophodno je osigurati odgovarajuću bankovnu garanciju i stvoriti mogućnost početnog finansiranja velikih projekata ili pronaći kreditora na određeni period, te su znatna sredstva potrebna i za tehničko-tehnološko osposobljavanje domaćih firmi.

Osnovati bh. konzorcij uz pomoć države i banakaRadi izlaska građevinarstva iz sve veće krize i spašavanja ove najznačajnije privredne grane, Privredna komora RS predlaže osnivanje konzorcija domaćih građevinskih firmi, iako svjesna da postoji mnogo pretpostavki koje treba ispuniti da bi ova ideja bila realizirana.

Sve manje radova

Prema riječima Borka Đurića, predsjednika Privredne komore RS, građevinskih radova sve je manje, a posebno visokogradnje, te i one firme koje su započele radove, ne mogu ih završiti.

- Tu se ne radi o zvaničnoj inicijativi, nego o prijedlogu Privredne komore RS koji bi trebala podržati država ili nadležne entitetske vlasti, kako bi uz pomoć banaka bio osnovan domaći građevinski konzorcij koji bi mogao učestvovati na međunarodnim tenderima - kazao je Đurić.

Prema toj ideji, država bi trebala stati iza konzorcija u nastupu u inozemstvu, jer prema onome što sada imamo, bh. firme nisu konkurentne ni na domaćem, a posebno ne na stranom tržištu.

Minimum uvjeta

Đurić ističe da je neophodno osigurati odgovarajuću bankovnu garanciju i stvoriti mogućnost početnog finansiranja velikih projekata ili pronaći kreditora na određeni period, te dodaje da su znatna sredstva potrebna i za tehničko-tehnološko osposobljavanje domaćih firmi.

- U RS trenutno nema banke koja bi pratila građevinsku operativu u nastupu na tenderima na svjetskom tržištu. Istina je da nemamo ni firmi koje bi mogle odgovoriti takvom poslu, jer naši građevinari ne ispunjavaju ni minimum uslova koji se zahtijevaju na takvim tenderima. Ipak, to bismo mogli riješiti ako bi se i država uključila. U protivnom, uvijek će dolaziti sa strane drugi, a mi ćemo ostati sitni podizvođači - ocijenio je Đurić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik